ניטור פרפרים בצפון מספק תמונת מצב של חברות ומיני פרפרים בסיכון ושל מצב בתי גידולם
לבנין הרכפה - מין בסכנת הכחדה, צילום: דותן רותם
פרפרי יום משמשים מדד אקולוגי, או סמנים ביולוגיים (ביואינדיקטורים), יעילים להערכת מצבם של בתי גידול בזכות עושר המינים שלהם בבתי גידול שונים ובזכות רגישותם הגבוהה לתנאי הסביבה ולשינויים בהם. תרומתם למארג המזון רבה מכמה סיבות: תלותם הישירה בצמחים פונדקאים, תפקידם בהאבקת פרחים והיותם מקור מזון למינים רבים, והיא מסייעת להעריך את מצב בתי גידולם בכללותו. עוד יתרון בשימוש בפרפרי יום כבסמנים ביולוגיים הוא שדי קל לאתרם בשטח ולזהות מינים שונים.
בשנים האחרונות עוסקת רשות הטבע והגנים ביוזמה חשובה – סקרי פרפרים בצפון הארץ. מטרת הסקרים כפולה: לבחון את מצבן של חברות מיני פרפרים ואוכלוסיות מינים מוגנים באזורים מאוימים; ולהגן על אזורי מחייתן מפני הרס, קיטוע וגורמי פגיעה אחרים. הסקרים התמקדו בשלושה אזורים: החרמון, הגולן והגליל העליון, מפני שעושר המינים בהם הוא הרב בישראל ולפיכך הם מהווים מוקדה (Hot-spot) של מיני פרפרים. אין זה מקרי שבאזורים אלו מרוכזים גם רבים ממיני הפרפרים שבסכנת הכחדה.
ניטור בחרמון ובגולן
החרמון: מוקד למינים נדירים ובסיכון
החרמון הוא אתר בעל חשיבות עליונה למיני פרפרים בישראל, עם 49 מיני פרפרים בסיכון מתוך 63 המינים בסכנת הכחדה בכל הארץ. שמורת החרמון, שאושרה ב-2022, הייתה אתר לניטור חברת הפרפרים בתוך סקר רחב של זוחלים, פרוקי רגליים ושבלולי יבשה. הסקר חשף שפע פרטים על מגוון רחב של מינים, רבים מהם נדירים, ייחודיים לחרמון או בסיכון, ותוצאות הניטור מספקות מידע חיוני על מגמות בתפוצת מיני פרפרים באזור ועל אזורי מוקדה של מינים שונים.
הר חרמונית: בית גידול ייחודי
הר חרמונית, אחד התילים הגעשיים בגולן, מורכב מסלעים געשיים ופירוקלסטיים כמו בזלת, טוף וסקוריה. סלעים אלו משמשים בית גידול לחברות צומח ייחודיות ולמיני פרפרים הניזונים מהן. רשות הטבע והגנים מקדמת הכרזה של חלק משטח והוא יהפוך לשמורת טבע חרמונית. חלק מתהליך זה היה סקר פרפרי יום שהרשות יזמה והוציאה לפועל ב-2022 בתחומי השמורה המוצעת. בסקר התגלתה חברת פרפרים עשירה ומגוונת, ובכללה הפרפר כחליל הבקיה (Polyommatus amandus) – מין מוגן ובסכנת הכחדה – שתפוצתו בישראל מוגבלת לחרמון ולצפון הגולן, ורובו נמצא באזורי קרקעות טוף.
שמורת טבע יהודייה: השפעת הרעייה
ב-2016 נעשה סקר לבחינת השפעת הרעייה על חברת הפרפרים בשמורת טבע יהודייה. הסקר בדק שלושה משתנים: עושר מינים, מגוון מינים ושינוי בהרכב החברה של הפרפרים; וממצאיו הראו שלרעייה אין השפעה מובהקת אף על אחד מהם. עם זאת מיני הפרפרים הקשורים בצמחים דגניים שופעים יותר ממיני פרפרים אחרים בשטחים שאין בהם רעייה. את הסקר הובילו אגודת חובבי הפרפרים ועידו שקד מרט"ג.
ירוקי הרקולס בחרמון, צילום: דותן רותם
ניטור בגליל העליון
בתות עמיעד: אוצר של מגוון ביולוגי
שמורת טבע בתות עמיעד היא שמורה מוצעת. היא מתאפיינת בבתות עשבוניות עשירות במאות מיני צמחים, בהם מינים נדירים, אנדמיים לישראל ובסכנת הכחדה, וכן במינים מוגנים ובכ-60 מיני אבות צמחי תרבות, שחשוב מאוד לשמרם באתרם. לקידום השמורה נעשה ב-2021 סקר אקולוגי – בתוך סקר בעלי חוליות ופרוקי רגליים – והוא גילה שפע רב של פרפרי יום מ-20 מינים, בהם המין הנדיר והמאוים כתמית הדרדר (Melitaea arduinna). עוד הראה הסקר ששפע פרטי הפרפרים ועושר ומגוון מיניהם פחתו בשטחים שבהם הייתה רעייה אינטנסיבית.
הר דלתון: התרכזות פרפרים בפסגה
פסגת הר דלתון היא אחת הפסגות הגבוהות בגליל המזרחי, וההר מתאפיין במסלע בזלת, בצומח עשבוני ובעצים נמוכים הגדלים בדלילות. כמו בתות עמיעד, גם שטח זה מוגדר שמורה מוצעת, וגם כאן חלק מקידום השמורה היה ביצוע סקר אקולוגי. הסקר נעשה ב-2024 ונמצא בו שבשטח זה יש שפע פרפרי יום מ-17 מינים, בהם ארבעה מינים בסכנת הכחדה: לבנין הרכפה (Pontia daplidice), ירוק כנף מפוספס (Euchloe belemia), צהבוני התלתן (Colias croceus), וכן כתמית צפונית (Melitaea collina) – מין נדיר שתפוצתו בישראל מוגבלת לחרמון ולגליל העליון בלבד. הכיפה הצפונית של ההר, שבה השטח בלתי מופר, הייתה עתירת פרפרים יותר מן הכיפה הדרומית.
את הסקרים המתוארים, למעט הסקר בשמורת יהודייה, עשתה המעבדה האנטומולוגית לאקולוגיה יישומית שבאוניברסיטת תל אביב בהובלת גלעד בן צבי, ותמכו בהם וקידמו אותם ד"ר עמית דולב, חוה גולדשטיין וד"ר יפתח סיני מרשות הטבע והגנים.
כתמית הדרדר בשמורת טבע בתות עמיעד, צילום: טליה אורון
מצב הפרפרים בישראל: תמונת מצב מדאיגה
בישראל מתועדים 133 מיני פרפרים, בהם 14 מינים מוגנים. הגורמים העיקריים המסכנים את אוכלוסיות הפרפרים בה הם אובדן בתי גידול, הדברה חקלאית, שינויי אקלים, רעייה לא מבוקרת, מינים פולשים ושרפות. דוח מצב הטבע 2023 חשף נתונים מדאיגים ביותר על מיני פרפרים:
• 63 מינים בסכנת הכחדה
• כלל שפע הפרפרים ירד ב-30% ב-13 השנים האחרונות
• עושר מיני הפרפרים ירד ב-17% בכל הארץ
את הדוח חיבר המארג – התוכנית הלאומית להערכת מצב הטבע של מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים וקרן קיימת לישראל.
לא מכבר הושלמה הערכת הספר האדום לפרפרי ישראל, והיא מספקת מידע רב על גורמי האיום על כל מין ועל חומרתם. אלא שאין די בהגדרת מינים כמוגנים כדי להגן על מינים אלו. צריך גם לעקוב אחריהם ולאסוף מידע, שבמצטבר מלמד על מצבם בטבע, ולפיכך לשם הערכת מצבם נעשה מעקב אחר כמה מינים מוגנים, בהם צמריר הקדד, כחליל הבקיה, נחושתן הנמלים הגלילי וכתמית הדרדר.
סקרי מיני פרפרים מוגנים בסיכון: