אורח חייו של הפרפר נחושתן הנמלים הגלילי ייחודי ותלוי בנמלים, כמו גם בבתי גידול המתאימים לקיום שניהם. בסקר שבוצע ב-2020, זו השנה השנייה ברציפות, נמצא שהאוכלוסייה הגדולה של המין בחפצי-בה בחדרה קטנה כמעט לגמרי
פרפר בוגר של נחושתן הנמלים הגלילי, צילום: ישראל פאר
שיתופי פעולה בטבע בין חיות בר מוכרים זה מכבר, ובכל זאת – תלות מוחלטת של פרפר בנמלים היא תופעה ייחודית. את זחליו של הפרפר נחושתן-הנמלים הגלילי (Apharitis cilissa), ששמו היה בעבר כחליל הגליל, מגדלות נמלים מהסוג לבובית (Crematogaster).
הנקבה מטילה את ביציה בבסיסם של שיחים ובני שיח, בסמוך לקיני הנמלים. אלו מאמצות את הזחלים הבוקעים. מכניסות אותם לקן, מאכילות, מטפלות ומגינות עליהם עד להתבגרותם. תמורה לעבודתן, זוכות הנמלים ל"טל דבש", נוזל מתוק שזחלי הפרפר מפרישים מבלוטות בגופם ומשמש ככל נראה להזנת רימות הנמלים.
זחל כחליל הנמלית ונמלה המטפלת בו, צילום: גיא פאר
הפרפר חי בישראל בשלוש אוכלוסיות נפרדות גיאוגרפית: בגליל העליון, בצפון השרון ובחרמון. באזור השרון שטחים טבעיים המתאימים לקיומו הם כיום קטנים מאוד, מנותקים זה מזה בגלל יישובים וכבישים. תכנית פיתוח, קיטוע ומיפגעים שונים מאיימים על המין. בשל כך קידמה רשות הטבע והגנים סקר של המין. מטרתו לבחון האם המין ממשיך להתמעט בארץ וספציפית באזור השרון. הסקר נערך ב- 2019 ושוב ב-2020 על ידי אגודת חובבי הפרפרים.
סקר ב-2020 של הפרפר נחושתן הנמלים
תוצאות שני הסקרים בשנים העוקבות מעידות על מגמה רב-שנתית של התמעטות אוכלוסיית הפרפרים באוכלוסייתם הגדולה באזור שכונת חפצי-בה בחדרה. אוכלוסיית הפרפרים בחפצי-בה קטנה בכ-99.7% מאז שנת 2006 ולמעשה עומדת על סף הכחדה מקומית.
הכותב דותן רותם הוא אקולוג שטחים פתוחים ברשות הטבע והגנים
השליו הנודד בסכנה חמורה
סיכום ספירה שנתית של קורמורן גדול
דרורי הירדן מסתגלים לסביבה משתנה