לפרפר המוגן והנדיר צמריר (כחליל) הקדד מעט אוכלוסיות בישראל והן מרוחקות זו מזו. ניטור שנעשה לאחרונה, זו השנה השנייה ברציפות, בדק באופן מקיף יותר את מצב אוכלוסיותיו בארץ ומצא שחלה התמעטות גדולה באוכלוסיות הפרפר בהרי ירושלים
צמריר הקדד, צילום: גיא פאר
פרפר קטן ויפהפה זה, צמריר (כחליל) הקדד (Tomares nesimachus), הוא אחד מפרפרי הארץ הנדירים ביותר. הרס שטחי חורש וייעודם לחקלאות גרם להקטנת אוכלוסיית הצמח קדד גדול פרי, שעליו מטילים הפרפרים את ביציהם, ובעקבותיה פחתה גם אוכלוסייתו של הפרפר צמריר הקדד, והיום הוא בסכנת הכחדה. ב-2008 קידמה רשות הטבע והגנים את הכללתם של 14 מינים של פרפרים ברשימת המינים המוגנים ובהם צמריר הקדד, וכעת הם מוגנים. מעמדם זה יסייע לשמור על אזורי המחיה שלהם מפני פגיעה.
בעבר סברו כי צמריר הקדד הולך ונעלם ממקומות רבים בישראל, אולם בסקר נרחב שנעשה בשנים 2005-2004 נמצאו אוכלוסיות של המין בכרמל, בגליל, בגלבוע ובגולן (Pe’er & Settele, 2008). ב-2019 וב-2020 עשתה אגודת חובבי הפרפרים בישראל סקר רחב היקף על צמריר הקדד עבור רשות הטבע והגנים.
צמריר הקדד בהר פועה, צילום: טליה אורון
בסקר נמצאה התמעטות כולל של 47% בהשוואה למצב האוכלוסיות שנוטרו בעבר. ביחס לשנה שעברה חלה ירידה גדולה בהרי ירושלים אך ביתר חבלי הארץ נראתה עלייה בצפיפות הפרפרים ביחס לשנה שעברה.
הכותב דותן רותם הוא אקולוג שטחים פתוחים ברשות הטבע והגנים
עוד סקרי מיני פרפרים מוגנים
סקר ב-2020 של הפרפר נחושתן הנמלים הגליל
סקר ב-2019 של הפרפר כתמית הדרדר
השליו הנודד בסכנה חמורה
קינון עיטים ובזים בטבע – סיכום סקר 2021
סקר ירבוע גדול בנגב