דוח חדש: שמורת אור כוכבים במכתש רמון שומרת על חשכת הלילה והוגברה בה פעילות עם הציבור למודעות למאבק בזיהום אור
שביל החלב ממכתש רמון, צילום: דיויד רזק
מאת: עודד סהר וד"ר נעם לידר
כמעט עשור עבר מאז זכה מכתש רמון במעמד שמורת אור כוכבים בינלאומית מוכרת (International Dark Sky Park), ובכך הפך לאתר הראשון במזרח התיכון שזכה בהכרה בינלאומית זו. היום יש בעולם עשרות שמורות אור כוכבים מוכרות. הן מתייחדות בזיהום אור מזערי ובשימור חשכת הלילה, וכשהחשכה יורדת גרמי השמים נראים מעליהן במלוא הדרם.
DarkSky international הוא הארגון שיזם ומפעיל את התוכנית הבינלאומית לשמירת אור כוכבים, במטרה לעודד קהילות ברחבי העולם להגן על אתרים המשמרים את החשכה הטבעית באמצעות מדיניות תאורה אחראית וחינוך הציבור, למען הטבע ולמען האדם.
בתחילת 2025 הגישה רשות הטבע והגנים דוח שנתי לארגון DarkSky international. הדוח עוסק בשנת 2024 ומתמקד בעמידה בסטנדרטים הנוקשים של תנאי ההכרזה וכן בסקירת הפעילות החינוכית שניתנה למבקרים בתחומי האסטרונומיה, האקולוגיה ושימור שמי הלילה. הדוח מראה כי למרות האתגרים שהביאה עימה השנה החולפת עומדת השמורה בשתי משימותיה – הן שימור איכות שמי לילה באיכות גבוהה והן העלאת מודעות לחשיבות המאבק בזיהום אור.
מכתש רמון זכה במעמד שמורת אור כוכבים בינלאומית מוכרת ב-2017, והוא ממשיך לשמור על דרגה יוצאת דופן של שמי לילה. לראיה מדידות קבועות שעושה צוות השמורה ברחבי המכתש מעידות על חשכה משמעותית המתקיימת בו ומאפשרת ראות מיטבית של גרמי השמיים. זהו הישג משמעותי בעידן שבו זיהום אור הופך למפגע סביבתי הולך וגובר ברחבי העולם.
חניון בארות, בהנהלת רט"ג, הוא החניון העיקרי בשמורת אור הכוכבים מכתש רמון. בחניון תוכננו מחדש מערכות התאורה ונשמרת הקפדה יתרה על כללי הפעלתן, והדוח קובע שהוא עומד במלוא דרישות תוכנית ניהול התאורה. חניון אחר במכתש, חניון הגבס, בהנהלת גוף פרטי, נתון בהסדרה לפי הנחיות תכנוניות מוקפדות למניעת זיהום אור שניתנו לו על ידי מנהלי שמורת אור הכוכבים. עוד קובע הדוח ששיתוף הפעולה הנרחב של רט"ג עם מועצת העיר מצפה רמון ועם תיירנים מקומיים הביא לידי הסדרת הפעילות הלילית במכתש, ושבכוונת הרשות לעבוד גם עם משרד הביטחון במטרה להפחית זיהום אור מבסיסים צבאיים.
מבקרים ופעילויות
חרף תקופה מאתגרת זו ניכרת עלייה בפעילות צפייה בכוכבים במכתש רמון. בשנה החולפת הוצעו במכתש כמה אירועי אסטרונומיה, בהם צפייה במטר הפרסאידים, והם משכו למכתש כ-22,600 מבקרים. בחניון בארות נערכו אירועים למבקרים המשלבים תכנים ייחודיים על הלילה ומורשת האדם באזורנו, וב-2024 זכה החניון בתואר חביב הקהל מכל חניוני רט"ג בזכות יותר מ-40,000 לינות בשנה זו. בד בבד עם הפעילויות מקדם צוות השמורה שיתוף פעולה עם סוכנויות תיירות מקומיות ועם סוכנות החלל הישראלית במטרה לפתח קוד התנהגות לניהול פעילויות אסטרו-תיירותיות בשמורה. כחלק ממגמה זו פוקדים פקחי השמורה את חניוני הלילה במכתש בנוהל קבוע לשם צמצום זיהום האור הנגרם בעטיים, מציעים פתרונות שיניבו תאורה נכונה ומעלים מודעות להשפעותיה הברוכות של החשכה על שמירת הנוף הלילי.
מכתש רמון ימשיך אפוא לשמש ’פארק הדגל’ להגנה על שמיים חשוכים, ורט"ג אף בוחנת אפשרות להרחיב את שמורת אור הכוכבים, במטרה לשמור על שמי הלילה המרהיבים של מרחב הר הנגב למען הטבע והאדם כאחד. עם זאת, למרות ההישגים מצביע הדוח על כמה רכיבים שעדיין נשקף מהם איום על השמורה: זיהום אור מחניוני לילה במכתש רמון, זיהום אור מבסיסים צבאיים סמוכים, שירותי תיירות שלא תמיד פועלים לפי תוכנית ניהול התאורה, והפחתת תקציבים לשיפור תאורה בשל המלחמה בישראל והירידה בתיירות הבינלאומית.
עודד סהר הוא מנהל אתרי מזרח הרמון ומנהל שמורת אור כוכבים מכתש רמון
ד"ר נעם לידר הוא מנהל אגף אקולוגיה בחטיבת מדע והמנהל המדעי של שמורת אור כוכבים מכתש רמון
מהו זיהום אור, כיצד פוגעת התאורה המלאכותית בסביבה ומה עושים כדי לטפל בבעיה? כל התשובות בפודקסט