עמוד הבית > סיכום ספירת חוברות בנגב 2022
סיכום ספירת חוברות בנגב 2022

תוצאות ספירת החוברות בקיץ 2022 בנגב מראות שאוכלוסייתן יציבה. בספירה זו נעשתה בפעם הראשונה הערכת גודל האוכלוסייה בעזרת משדור פרטים   

חוברה מדברית, צילום: דותן רותם

החוּבָּרָה המדברית (Chlamydotis undulata) היא עוף מן הגדולים והמרשימים בישראל וגם מן המינים הנדירים בה. בעבר היא הייתה נפוצה משפלת יהודה ודרומה עד הנגב המרכזי, אולם עם השנים תחום תפוצתה הצטמצם בעטיין של כמה סיבות: פגיעה בבית גידולה הטבעי, ציד בלתי חוקי, התרבות יתר של מינים הפוגעים בה ורעיית יתר באזורי תפוצתה. מתוך כך אוכלוסייתה קטנה למדי וכיום החוברות בישראל ובעולם הן בסכנת הכחדה חמורה.  

כדי לעקוב אחר מצבו של המין בישראל עושה רשות הטבע והגנים ספירה שנתית של פרטים זה 35 שנה, מ-1988. הספירה נעשית בשני אתרים – חצרים ועזוז-ניצנה – המאופיינים במישורים מדבריים עם בתות, בני שיח ושיחיות מדבריות. 

 

סיכום ספירת חוברות 2022 

 

בספירה האחרונה של החוּבּרה המדברית באוגוסט 2022 נספרו 372 פרטים בשני האתרים, עזוז-ניצנה וחצרים, אם כי רוב הפרטים נספרו בחצרים. מספר זה מבטא ירידה קלה במספר הפרטים שנספרו לעומת השנה הקודמת. עם זאת בעשור האחרון נשמרת עלייה קלה ומתונה של 5% בערך. 

ב-2022 הותקנו על כמה חוברות משדרים, והם עקבו אחר תנועת הפרטים בעזרת לוויין. באביב מושדרו 19 פרטים באזור ניצנה-עזוז וביולי עוד 10 בתוך בסיס חצרים. בספירה באוגוסט אותרו בחצרים 11 מהפרטים הממושדרים. חלקם מושדרו בניצנה-עזוז, כלומר הם עשו דרך ארוכה כדי לשהות בקיץ בחצרים. נוכחותם בחצרים והמספר הכולל של הפרטים שנספרו שם סייעו בחישוב גודל אוכלוסיית החוברות בארץ והוא נאמד עתה בכאלף פרטים.  

 

הספירה בחצרים נעשתה בנסיעה של כלי רכב בכמה צירים, ונעשה בה גם מעקב אחר התנהגותם של הפרטים הממושדרים. מן המעקב עלה שהם עופפו קילומטרים ספורים מהמקום ורובם חזרו אליו בתוך 12 שעות. מכאן ששיטת ספירה זו, הנהוגה בחצרים זה שנים רבות, אינה מהווה הפרעה אקולוגית הפוגעת בכשירות הפרטים ובאוכלוסייה.

 

אם כן, תוצאות הספירות בשנים האחרונות, ובכלל זה הספירה שנעשתה ב-2022, מלמדות שבעשור האחרון גודל אוכלוסיית החוברות בישראל יציב על אף הסכנות האורבות לה. 
 
 
למצב החוברה המדברית בישראל מתוך מצב חיות הבר בישראל דוח העשור 2020
הנצפים ביותר
הכירו את צמחי הבר החדשים לישראל
בשנה החולפת התווספו חמישה מיני צמחים חדשים לפלורה של ישראל והם מצטרפים לעשרות אחרים שנמצאו בשנים האחרונות
ינואר 2024
מצב הנשרים
ספירת הנשרים באביב האחרון מאששת את מגמת ההתייצבות של האוכלוסייה אם כי היום גודלה הוא כמחצית מבעשור הקודם ואירועי הרעלה עדיין חוזרים ונשנים
מאי 2024
מי אתה עגולשון שחור-גחון
יותר מעשור עבר מאז התגלית המרעישה של מציאתו מחדש של המין הנכחד עגולשון שחור-גחון ואנו עדיין יודעים רק מעט על הביולוגיה של המין ובית גידולו. תוצאות הניטור והמחקר מכווינים את תוכנית הממשק לשמירה על המין
יולי 2023

מצב חיות הבר בישראל: דוח העשור

פלישה של סרטני נהרות בישראל

ממשק אנפית הבקר