דוח חדש חושף: אוכלוסיות של עשרות מיני חיות בר שנספרו, בהן אוכלוסיות של מינים בסכנת הכחדה, שמרו על יציבות או גדלו בזכות פעולות ממשק. עם זאת מצב אוכלוסיות הנשרים והלוטרות מידרדר
יעלים זכרים, צילום: עזרא חדד
רשות הטבע והגנים מנטרת וסופרת כבר עשרות שנים מגוון מינים של חיות בר: מינים מהחולייתנים, מינים בסכנת הכחדה, מיני מטרייה בעלי השפעה משמעותית על בית הגידול, ומיני דגל המוכרים לציבור. ניטור וספירה הם הפעולות הבולטות בהכנת תוכניות לשימור מינים, ולכן תוצאות הספירות הרב-שנתיות הן גורם חשוב בגיבוש הפעולות שיש לנקוט – הן כדי למנוע התמעטות של אוכלוסיות ולשפר את תפקודם הטבעי של מערכות אקולוגיות והן כדי לאמוד את יעילותן של פעולות ארוכות טווח של ממשק שימור מינים. ואכן, התוכניות שגובשו מעניקות כלים לניתוח מצבן ומגמות השתנותן של אוכלוסיות, ובמבט קדימה הן מתוות דרכים להתמודד עם איומים קיימים ולהיערך להתמודדות עם איומים בעתיד.
הרשות מפרסמת את תוצאות הספירות מדי עשור, ובדוח של מצב חיות הבר בישראל בעשור האחרון יש חידוש: בפעם הראשונה נעשה בו ניתוח של מגמות האוכלוסיות בדרך העוקבת אחר המלצת IUCN – האיגוד הבין-לאומי לשימור הטבע ומשאבי הטבע – דהיינו קביעת מצבו של כל מין נעשתה על פי ניתוח מצבו בשלושת דורותיו האחרונים, שכן שלושה דורות מאפשרים הסתכלות ארוכת טווח מספקת במגמות של האוכלוסיות.
נשרים בנגב, צילום: ערן היימס
השפעת פסולת פלסטיק בים על צבי ים
מי אתה עגולשון שחור-גחון
סקר אוכלוסיות הפרפר נחושתן הנמלים הגלילי