עמוד הבית > שימור דבורי הבר
שימור דבורי הבר

מחקר חדש מגלה שדבורי דבש דוחקות דבורי בר בתחום שמורות טבע. חוק להסדרת רעיית דבורים וייצור דבש המקודם בארץ עשוי למתן את הפגיעה בדבורי בר בשמורות

דבורת בר מאביקה, צילום: הראל דאהן

מאת: ד"ר עמית דולב, אקולוג מחוז צפון; ודותן רותם, אקולוג שטחים פתוחים 
 
מחקר חדש, שהתפרסם בתחילת 2025, בדק את השפעת מרעה דבורי דבש על דבורי בר מקומיות בתחומי שמורות הטבע יער יהודייה, מורדות הגולן והחרמון –  כולן בצפון הארץ. תוצאותיו מלמדות שהצבת כוורות בשטחים טבעיים גורמת לירידה במגוון המינים של דבורי בר ולירידה במגוון הגנטי שלהם. בשמורות שנדגמו נמצא גם שמגוון מיני דבורי הבר והמגוון הגנטי שלהם עשירים יותר באתרים מרוחקים מכוורות של דבורי דבש מאשר באתרים בקרבת כוורות. עוד הראה המחקר שדבורי דבש מתחרות בדבורי בר מקומיות על אותו מגוון של מקורות מזון, והתחרות עלולה לצמצם את זמינות המזון לדבורי הבר. 
 
 
את המחקר עשו ד"ר אחיק דורצ’ין מהמוזיאון לטבע ע"ש שטיינהרדט באוניברסיטת תל אביב, פרופ’ אבי בר מסדה ממכללת אורנים-אוניברסיטת חיפה, וכן צוות חוקרים בינלאומי. ד"ר עמית דולב ודותן רותם, שניהם מרשות הטבע והגנים, יזמו את המחקר ומימנו אותו, ועמית דולב היה גם שותף לאפיון ולקידום המיזם. 
 
בעבר היה בישראל מין מקומי של דבורת דבש שנקרא דבורת דבש סורית. דבורה זו הייתה חלק מעולם הטבע ושימשה את האדם לייצור דבש, אולם ברבות הימים היא נכחדה, והיום כל דבורי הדבש בישראל המגודלות בכוורות הן ממינים תרבותיים שמקורם באירופה. מלבד ייצור דבש משמשות הדבורים גם להאבקת יבולים חקלאיים, והכוורות מוצבות במטעים לתקופת האבקה קצרה או בשטחים פתוחים אחרים לצורכי ענף ייצור הדבש.
 
לדבורי הדבש יש אפוא תפקיד חשוב בהאבקת פרחי בר, ועם זאת מחקרים רבים בעולם מראים שהן דוחקות את דבורי הבר המקומיות ומתחרות בהן על אותם משאבים. במחקר בישראל נמצא שהשפעתן המזיקה של דבורי הדבש על דבורי בר חלה עד למרחק של כארבעה קילומטרים מן הכוורת, והיא ניכרת בעיקר בקילומטר הראשון. בישראל קשה למנוע לחלוטין מגע בין המינים מפני שמפאת קוטנה צמודים שטחי חקלאות למכלולי טבע או שזורים אלו באלו. 

דבורת עץ סגולה מאביקה געדה כרתית, צילום: דותן רותם

בתחילת 2025 אושרה בוועדת הכלכלה של הכנסת הצעת חוק של משרד החקלאות וביטחון המזון להסדרת הצבה של כוורות, האבקה וייצור דבש. בין סעיפיו נקבע גם כי לא תותר הצבה של כוורות בתוך שמורות טבע מוכרזות ומאושרות, ואיסור זה עשוי למתן את הפגיעה בדבורי בר בשמורות.
 
לצד דבורת הדבש התרבותית יש בישראל כאלף מינים מקומיים של דבורי בר, ואזור אגן הים התיכון נחשב מוקדה (Hot-spot) עולמית למגוון מיני דבורים. ירידה במגוון המינים של דבורי בר עלולה לפגוע בהן ולשבש את תהליכי ההאבקה של צמחים מקומיים, ועל ידי כך לפגוע במערכות האקולוגיות הטבעיות. 
 
ד"ר עמית דולב הוא אקולוג מחוז צפון ברשות הטבע והגנים

דותן רותם הוא אקולוג שטחים פתוחים ברשות הטבע והגנים

הנצפים ביותר

מצב הנשרים
ספירת הנשרים באביב האחרון מאששת את מגמת ההתייצבות של האוכלוסייה אם כי היום גודלה הוא כמחצית מבעשור הקודם ואירועי הרעלה עדיין חוזרים ונשנים
מאי 2024
הכירו את צמחי הבר החדשים לישראל
בשנה החולפת התווספו חמישה מיני צמחים חדשים לפלורה של ישראל והם מצטרפים לעשרות אחרים שנמצאו בשנים האחרונות
ינואר 2024
מי אתה עגולשון שחור-גחון
יותר מעשור עבר מאז התגלית המרעישה של מציאתו מחדש של המין הנכחד עגולשון שחור-גחון ואנו עדיין יודעים רק מעט על הביולוגיה של המין ובית גידולו. תוצאות הניטור והמחקר מכווינים את תוכנית הממשק לשמירה על המין
יולי 2023

שמורת טבע חרמון: בית גידול עשיר בזוחלים

מצב חיות הבר בישראל: דוח העשור

ממשק אנפית הבקר