מפלט לדבורי בר בשמורות טבע
מחקר חדש מגלה שדבורי דבש דוחקות דבורי בר בתחום שמורות טבע. חוק המקודם בארץ להסדרת רעיית דבורים וייצור דבש עשוי למתן את הפגיעה בדבורי בר בתוך השמורות
דבורת בר מאביקה, צילום: עדי אשכנזי
נכתב על ידי ד"ר עמית דולב אקולוג מחוז צפון ודותן רותם אקולוג שטחים פתוחים
הצבת כוורות בשטחים טבעיים מובילה לירידה במגוון המינים ובמגוון הגנטי של דבורי בר. כך נמצא במחקר חדש שהתפרסם בתחילת 2025 שבדק את השפעת מרעה דבורי דבש על דבורי בר מקומיות בתחומי שמורות טבע. שמורות הטבע שנבדקו, כולן בצפון הארץ, היו יער יהודייה, מורדות הגולן והחרמון. במחקר נמצא עוד שבאתרים שנדגמו שהיו מרוחקים מכוורות דבורי דבש היה מגוון רב יותר של מינים ושל מגוון גנטי של דבורי בר מאשר באתרים שהיו קרובים לכוורות. המחקר הצביע גם על כך שדבורי דבש מתחרות עם דבורי בר מקומיות על אותו מגוון של מקורות מזון, והדבר עלול לצמצם את זמינות המזון לדבורי הבר.
המחקר נעשה על ידי ד"ר אחיק דורצ’ין מהמוזיאון לטבע ע"ש שטיינהרדט באוניברסיטת תל אביב, פרופ’ אבי בר מסדה ממכללת אורנים-אוניברסיטת חיפה, וצוות בינלאומי של חוקרים. ד"ר עמית דולב שהיה שותף לאיפיון ולקידום הפרויקט ודותן רותם - שניהם מרשות הטבע והגנים, יזמו את המחקר ומימנו אותו.
ממצאי המחקר מראים את החשיבות בשמירה על שמורות הטבע עם השפעה מצומצמת של דבורי דבש, על מנת לשמור בהן על מגוון רחב של מיני דבורי בר. השפעתן של דבורי דבש יכולה להגיע עד ארבעה קילומטר מנקודת הצבת הכוורת, אם כי עיקר ההשפעה היא בקילומטר הראשון. בשל ממדיה הקטנים של ישראל, בה שטחי חקלאות ומכלולי טבע צמודים ושזורים זה בזה קשה למנוע לחלוטין השפעות כאלו.
בתחילת 2025 אושרה בועדת הכלכלה של הכנסת הצעת חוק מטעם משרד החקלאות ובטחון המזון להסדרת הצבה של כוורות, האבקה וייצור דבש, ובמסגרתה נקבע כי לא תותר הצבה של כוורות בתוך שמורות טבע מוכרזות ומאושרות – דבר העשוי למתן את הפגיעה בדבורי בר בתוך השמורות.
דבורת עץ סגולה מאביקה געדה כרתית, צילום: דותן רותם
בישראל קיים ענף גידול דבורי דבש המשמשות האבקת יבולים חקלאיים ולייצור דבש. הכוורות מוצבות במטעים לתקופת האבקה קצרה או בשטחים פתוחים אחרים לטובת ייצור דבש. לדבורי הדבש תפקיד חשוב בהאבקת פרחי בר אך הן גם דוחקות ומתחרות עם דבורי הבר המקומיות על אותם משאבים, כפי שנמצא במחקרים רבים בעולם.
בישראל היה בעבר מין מקומי של דבורת דבש, שכונה דבורת דבש סורית, ונכחד מישראל. וכשמו כן הוא: מין זה גם שימש את האדם לייצור דבש וגם היה חלק מעולם הטבע. אולם כיום כל דבורי הדבש המגודלות על ידי האדם בתוך כוורות הן מינים תרבותיים שמקורם מאירופה.
לצד דבורת הדבש התרבותית קיימים בישראל כאלף מינים מקומיים של דבורי בר, ואזור אגן הים התיכון נחשב למוקדה (Hot-spot) עולמי למגוון מיני דבורים. ירידה במגוון המינים של דבורי בר עלולה לפגוע בהן ולשבש את תהליכי ההאבקה של צמחים מקומיים, ועל ידי כך לפגוע במערכות האקולוגיות הטבעיות.