עמוד הבית > שושנת הכרמל
שושנת הכרמל

בסקר הדו-שנתי של שושן צחור נמצא שאוכלוסיית הצמח בכרמל שומרת על יציבות

שושן צחור בכרמל, צילום: דותן רותם

בסקר מאי 2024 של אוכלוסיית שושן צחור בכרמל (Lilium candidum) נעשו ניטור חוזר של אתרי הגדילה שבהם ידוע שיש מקבצי צמחים וכן מעקב אחר הדינמיקה של אוכלוסיית המין, שכן השושנים נוטים להיעלם כשהחורש נסגר ולכן הם משמשים אינדיקטור להצטופפות החורש הים תיכוני.

 

בסקר תועדו 795 צמחים ב-7 אתרים מתוך 8 שנסקרו. מספרם דומה לתוצאות הסקר הקודם, שנעשה ב-2022, וגם פיזורם במרחב הכרמל דומה לפיזורם בעבר, כך שניתן להסיק בזהירות שאוכלוסיית השושן הצחור בכרמל יציבה. עם זאת בסקר השנה לא אותרו צמחים באתר הגדילה בנחל נשר, שבעבר נמצא בו ריכוז גדול של שושנים, ולכן מומלץ להמשיך לחפש בו פרטים בשנים הבאות. חלק מההמלצות לממשק שימור המין הן אפוא לנטר את האוכלוסיות בטבע כדי להבין את הדינמיקה שלהן באתריהן, ולשמור על "כתמים" פתוחים באזורי חורש מצוקיים.


שושן צחור בכרמל, צילום: מאיה חכמון-קדוש

המין שושן צחור  גדל בישראל בכעשרים אתרים ידועים בכרמל ובגליל העליון המערבי. הכרמל הינו גבול תפוצתו הדרומי העולמי וככל הנראה גם אחד האתרים הטבעיים האחרונים שלו. המין אינו בסכנת הכחדה ובספר האדום מעמדו מוגדר "פגיע". עם זאת, הצטופפות צמחייה בחורש עלולה להגביל את פריחתו ולגרום לירידה בגודל אוכלוסייתו עם הזמן.
 
רשות הטבע והגנים עושה סקר באתרי הגדילה של השושן בנחלי הכרמל מדי שנתיים בתקופת שיא פריחתו. הנחלים הנסקרים הם נחל כלח, נחל גלים, נחל נשר, נחל חרובים ונחל אורן, ושיטת הסקירה היא ספירת עמודי הפריחה. לאתרי הגדילה הנגישים מגיעים הסוקרים ברגל, אך לבדיקת אתרים שאינם נגישים הם מסתפקים בתצפית מרחוק בטלסקופ או במשקפת. פירוש הדבר הוא שתוצאות הספירה אינן מדויקות, אך הן מספקות אומדן טוב לאיתור מגמות ושינויים באוכלוסיית המין. 
 
שושן צחור הוא פרח גדול ולבן, כשמו. תכונות אלו משוות לו מראה מלכותי, אך רק מעטים זוכים לראות שושנים בטבע משום שהם גדלים בחורש ים תיכוני סבוך, במצוקים תלולים שהגישה אליהם קשה. במסורת הנוצרית שושן צחור הוא פרח קדוש. באירופה טיפחו צמחי תרבות שמקורם בארץ, ועד היום זהו צמח פולחן מבוקש וגם פרח נוי אהוב.  
 
הכותב אורי שפירא הוא אקולוג מרחב כרמל ברשות הטבע והגנים

הנצפים ביותר

הכירו את צמחי הבר החדשים לישראל
בשנה החולפת התווספו חמישה מיני צמחים חדשים לפלורה של ישראל והם מצטרפים לעשרות אחרים שנמצאו בשנים האחרונות
ינואר 2024
מצב הנשרים
ספירת הנשרים באביב האחרון מאששת את מגמת ההתייצבות של האוכלוסייה אם כי היום גודלה הוא כמחצית מבעשור הקודם ואירועי הרעלה עדיין חוזרים ונשנים
מאי 2024
מי אתה עגולשון שחור-גחון
יותר מעשור עבר מאז התגלית המרעישה של מציאתו מחדש של המין הנכחד עגולשון שחור-גחון ואנו עדיין יודעים רק מעט על הביולוגיה של המין ובית גידולו. תוצאות הניטור והמחקר מכווינים את תוכנית הממשק לשמירה על המין
יולי 2023

מצב חיות הבר בישראל: דוח העשור

תמונת מצב העיט הניצי

שימוש בעלי חיים בצווארי בקבוק במסדרונות אקולוגיים