עמוד הבית > ממשק זאבים
ממשק זאבים

ניטור זאבים בצפון חושף את השפעת הממשק על שימור המין וצמצום החיכוך עם האדם

זאב , צילום: אלון רייכמן

אוכלוסיות הזאבים (Canis lupus) בצפון הארץ מנוטרות מדי שנה על ידי רשות הטבע והגנים. באמצעות משדרים המותקנים על הזאבים, מצלמות מעקב ותצפיות במאורות, מתקבלת תמונה מקיפה של תנועותיהם ואזורי פעילותם. למידע זה מתווספים נתונים על עקבות, דריסות ומקרי טריפה של בקר וצאן.
 
דוח חדש לשנת 2024, מספק תמונת מצב עדכנית והשוואה רב-שנתית של אוכלוסיות הזאבים בגולן, בגליל ובכרמל, ובוחן את השפעת פעולות הממשק בהפחתת העימותים בין זאבים לאדם. הדוח חושף כיצד מיגון, סניטציה ודילול משפיעים על יחסי זאבים-אדם ועל גודל אוכלוסיית הזאבים ופיזורן בשטח. הדוח נכתב על ידי אלון רייכמן, אקולוג טורפים במחוז צפון וד"ר עמית דולב, אקולוג מחוז צפון.
 
 
בניטור תועדו 17-16 להקות זאבים מתרבות בצפון, וההערכה היא שקיימות להקות נוספות. התפלגות הלהקות באזורים השונים: בגולן ובחרמון תועדו 6 להקות, וההערכה היא שיש 10-6 להקות באזור זה; בגליל עליון תועדו 5 להקות, עם הערכה של 8-5 להקות בפועל; בגליל תחתון תועדו 4 להקות, עם הערכה של 7-4 להקות בפועל; ובכרמל תועדו 2-1 להקות. 
 
החוקרים עקבו אחר 10 זאבים ממושדרים - 6 בגולן, 2 בגליל העליון ו-2 בגליל התחתון. במהלך השנה הותקנו משדרים חדשים על 5 זאבים נוספים.
 
השנה תועדו מאות מקרי טריפה במשקי בקר וצאן בכל האזורים, עם עלייה בגליל העליון המזרחי וירידה בגליל התחתון. דילול הזאבים נמשך ברמה דומה לשנים קודמות, למעט בגולן, שם חלה ירידה בדילול - כנראה בשל הגבלות המלחמה.

זאבים בצפון הארץ, צילום: אלון רייכמן

מאז 2003 מנהלת רשות הטבע והגנים, בשיתוף משרד החקלאות והבוקרים המקומיים, תוכנית ממשק המאזנת בין שימור אוכלוסיית הזאבים לבין הפחתת נזקי טריפה למשק האדם. התוכנית מושתתת על שלושה עוגנים: מיגון משקי החי, שיפור הסניטציה ודילול מבוקר של אוכלוסיית הזאבים. ב-2024 נבחנה לעומק השפעת גישות אלו על יחסי הזאבים והאדם בצפון.


זאב בגלבוע, צילום: עמי דורפמן

הנצפים ביותר

מצב הנשרים
ספירת הנשרים באביב האחרון מאששת את מגמת ההתייצבות של האוכלוסייה אם כי היום גודלה הוא כמחצית מבעשור הקודם ואירועי הרעלה עדיין חוזרים ונשנים
מאי 2024
הכירו את צמחי הבר החדשים לישראל
בשנה החולפת התווספו חמישה מיני צמחים חדשים לפלורה של ישראל והם מצטרפים לעשרות אחרים שנמצאו בשנים האחרונות
ינואר 2024
מי אתה עגולשון שחור-גחון
יותר מעשור עבר מאז התגלית המרעישה של מציאתו מחדש של המין הנכחד עגולשון שחור-גחון ואנו עדיין יודעים רק מעט על הביולוגיה של המין ובית גידולו. תוצאות הניטור והמחקר מכווינים את תוכנית הממשק לשמירה על המין
יולי 2023

ממשק אנפית הבקר

מזעור פגיעה בדורסים בחוות הרוח

דוח מצב מפרץ אילת 2024 - מסמכי מפתח