מסמך מומחים קובע שזיהום רעש פוגע בסביבות טבעיות. כיצד נמנע פגיעה אקוסטית בשמורות ובגנים?
מטיילים נחים בנחל עיון בסביבת קולות ממפל מים, צילום: גלית רוזן
רעש שמקורו בפעילות אנושית משפיע ישירות על בעלי חיים ומהווה בעיה קשה. רעש חזק עלול לגרום לתגובות פיזיולוגיות והתנהגותיות שליליות בבעלי חיים, כגון שינויים בדפוסי ערות ושינה, הגברת סטרס, פגיעה בהתמצאות במרחב, ומיסוך קולות טבעיים עד כדי פגיעה בתקשורת קולית יעילה לצורכי הגנה או רבייה. חשיפה ממושכת לרעש עלולה לגרום לבעלי חיים גם להימנע מאזורים רועשים ובתוך כך לשנות את אזורי מחייתם. כשהשפעות אלו מתפשטות לעומק השטחים הפתוחים הן פוגעות במערכות אקולוגיות, ולכן נודעת חשיבות רבה להפחתת זיהום רעש בבתי גידול טבעיים בכלל, ובשטחים מוגנים כמו שמורות טבע בפרט.
ב-2024 פורסם מסמך ועדת מומחים, ובו נקבע בפעם הראשונה – בהסתמך על ידע מדעי מעודכן – שקיים זיהום רעש משמעותי בסביבות טבעיות ושיש לצמצמו ולהסדירו. המסמך יצא מטעם המשרד להגנת הסביבה והאגודה לאקולוגיה והכינו אותו עשרות אנשי מקצוע מגופים ממשלתיים, בהם רשות הטבע והגנים, גופים לא ממשלתיים, מדענים ובעלי עניין אחרים.
במסמך ועדת המומחים יש דיון נרחב ברעש בשטחים פתוחים והוא תואם את מדיניות רשות הטבע והגנים בנושא זה, המשתקפת במסקנותיו ובהמלצותיו. למשל נקבע בו שיש לראות בשטחים מוגנים בהגדרתם בתמ"א 1 – שמורות טבע, גנים לאומיים ויערות – שטחים רגישים לרעש, ולפיכך יש להחיל עליהם מגבלות רעש ולהפנות משאבים להפחתת הרעש בהם. שטחים אחרים, שאינם מוגנים אך ערכיותם האקולוגית גבוהה, כגון מסדרונות אקולוגיים, צווארי בקבוק ובתי גידול לחים, מוגדרים בעלי רגישות יתרה לרעש ונקבע שגם בהם יש להסדיר את מטרד הרעש. עוד קורא המסמך לחבר מדריך מחייב לתכנון אקוסטי, ובו הנחיות ברורות להפחתת רעש באזורים רגישים ומתודולוגיות מתאימות להתמודדות עם מקורות רעש פוטנציאליים. הוועדה גם ממליצה לגבש תנאים ומגבלות לרעש ממתקנים הדורשים רישוי עסקים, למשל גני אירועים שממוקמים בקרבת שטחים טבעיים.
מקורות רעש בשמורות טבע
שמורות הטבע בישראל משמרות מגוון ביולוגי עשיר ואת כלל התהליכים והתפקודים האקולוגיים הטבעיים והמורכבים המתקיימים בהם. הגנה על שמורת טבע משמעותה גם שמירה על משטר האור הטבעי ביממה (אור–חושך) ומניעת זיהום אור, וכן שמירה על הסביבה הקולית הטבעית מפני זיהום רעש. הסביבה הקולית הטבעית בשמורת טבע מורכבת משני רכיבים עיקריים: גיאופוניה וביופוניה. גיאופוניה היא הקולות המופקים בתהליכים פיזיקליים, כמו משב רוח בענפי עצים, רעמים, פכפוך מים בנחל או טפטוף גשם, והם המחוללים את רקע הקול של הסביבה; וביופוניה היא הסימפוניה הטבעית העולה מסך כל הקולות של יצורים חיים, למשל קולות תקשורת של ציפורים, צפרדעים וחרקים לצורכי חיזור ורבייה, וקולות של עטלפי חרקים או דולפינים לשם ניווט ואיתור טרף.
אלא שבסביבה הקולית יש עוד רכיב: אנתרופוניה. אנתרופוניה היא קולות שמקורם בפעילות בני אדם, כגון רעשי כלי רכב ותעשייה וכן מוזיקה וצלילי יומיום אחרים, והם נשמעים גם באזורי טבע. כשקולות אלו חודרים לקולות הטבעיים בשמורת טבע הם עלולים להפר את האיזון הקולי של הסביבה הטבעית ולגרום זיהום רעש סביבתי, שהגדרתו היא כל קול ממקור אנושי שיוצר מפגע סביבתי לאדם או לבעל חיים.
מקרי מבחן: התמודדות עם מפגעי רעש
ניתן לטפל במפגעי רעש בשטחים פתוחים דרך הבנות עם גורמי הרעש או דרך מניעתם. להלן יובאו שני מקרי בוחן להתמודדות עם מפגעי רעש, אחד מצפון לנחל חימר ואחד במכתש רמון. ב-2004 פיצוצים שנעשו לכריית פוספטים באתר חתרורים שמצפון לנחל חימר יצרו מפגע רעש חריג והפרעה גדולה כל כך לנשרים במושבתם הגדולה בנחל חימר, עד שהם נטשו אותה, וגם מיני עופות דורסים נדירים אחרים הפסיקו לקנן באזור. לאחר מקרה זה הגיעה רט"ג להבנות עם המפעל האחראי לפיצוצים לגבי הגבלתם, והיום חל איסור על פיצוצים במשך כל עונת הקינון של הנשרים. ברוח זו חברות שעוסקות בחציבות מנסות בימינו לפתח שיטות כרייה חדשניות, שאינן גורמות מפגעי רעש לסביבה.
ב-2022 תכננה המועצה המקומית מצפה רמון להקים אמפיתאטרון בתוך מכתש רמון. במכתש שוכנות שתי שמורות טבע גדולות: שמורת הר הנגב ושמורת מצוק הצינים. הואיל וזיהום הרעש במכתש מועט בגלל ריחוקו היחסי ממקורות של פעילות אדם, עלה חשש שזיהום רעש מהופעות באמפיתאטרון יפגע במערכות האקולוגיות ובבעלי החיים שבו. החשש אומת בכמה מישורים: בבדיקות בספרות מדעית, בהתייעצות עם מומחים ובמדידות רעש, שהראו שעוצמת הקול במופעים צפויה לגרום רעש חזק ברדיוס 10 ק"מ מהאמפיתאטרון, והשפעתו האקולוגית החמורה תורגש עמוק בלב שמורת הטבע. מלבד רעש היה צפוי גם שההופעות יגרמו זיהום אור ובכך יפגעו בחשכת הלילה בשמורת אור הכוכבים הבינלאומית במכתש רמון ובמעמדה.
בעקבות התנגדות רט"ג נבלמה התוכנית להקמת אמפיתאטרון במכתש, ורט"ג הכינה עקרונות ודרישות לגבי פעילות רועשת שגובלת בשמורות טבע ובגנים לאומיים. בבסיסם עומדת תביעה לפעול למזעור כל מקור רעש מפעילות אדם במטרה למנוע פגיעה אקולוגית בשטח טבעי בתחום שמורות טבע וגנים לאומיים.
גם עבור המבקרים בטבע חשוב מאוד שתישמר חוויית שקט. שקט מאפשר לחוות את הסביבה דרך חיבור לטבע ולקולותיו הייחודיים, ללא הפרעות מרעש ממקור שאינו טבעי לשטח. היום רט"ג אוסרת להשמיע מוזיקה באתרים כדי לא לפגוע בחוויית המבקר, ואפשר לחשוב קדימה על פיתוח אתרי מבקרים שיוגדרו אתרים שקטים, כפי שנעשה בפארקים מסוימים בארה"ב, ובהם תישמר חוויית השקט בטבע.