עמוד הבית > כבישים חכמים למען הצלת חיות בר
כבישים חכמים למען הצלת חיות בר

מערכת חדשנית עשויה להפחית התנגשויות בין כלי רכב לבעלי חיים בכבישים העוברים בשטחים פתוחים 

יחמורים בשולי כביש, צילום: ניר בן חורין

ניסוי פיילוט שנערך בשנים 2024-2023 על ידי רשות הטבע והגנים בשיתוף נתיבי ישראל מציג תוצאות מעודדות בצמצום מספר הדריסות של בעלי חיים בכבישים העוברים בשטחים פתוחים. דוח ביניים שהופק כשנה וחצי לאחר תחילת הניסוי מראה שבאזור שבו הוצבה המערכת נרשמה ירידה חדה במספר ההתנגשויות בין כלי רכב לבעלי חיים בהשוואה לאזור הביקורת, שבו לא הותקנה מערכת.

 

דוח הביניים מדגיש את חשיבות השימוש במערכות למניעת דריסות ברחבי ישראל. בדרום הארץ מתפתחת בעיה של תאונות בין כלי רכב לפרא ולראם, ובצפון מעורבים בתאונות יחמור פרסי וחזיר בר – מינים העלולים להוות סכנה ממשית לנהגים ולנוסעים ברכב. חשוב לציין כי גם בעלי חיים קטנים עלולים לגרום לתאונה קשה, למשל כשנהג מופתע סוטה מהכביש בניסיון למנוע פגיעה בבעל חיים. 
 
 
המערכת שנבחנה הותקנה לאורך כביש 3415 בין מושב לכיש לאמציה. הכביש עובר בין שטחים פתוחים – טבעיים וחקלאיים – ובעלי חיים רבים נדרסים בו. המערכת מכוונת לשטח הפתוח הצמוד לכביש משני צידיו ומופעלת באמצעות חיישן. בחשכה החיישן מזהה אורות רכב מתקרב ובתגובה המערכת פולטת קול בתדרים תת-קוליים הנקלטים על ידי יונקים. מכשירי המערכת הוצבו במרחק 50 מטרים זה מזה באופן שבעת נסיעת רכב על הכביש נוצרת מעין גדר קול. הקול מרתיע בעלי חיים והם נמנעים מלחצות אותו. רק לאחר שהרכב חולף מתאפשרת חציה בטוחה. 

יעל חוצה את כביש ים המלח, צילום: דורון ניסים

התנגשויות בין בעלי חיים לכלי רכב הן בעיה עולמית הולכת ומחריפה בשמירה על הטבע. זו סכנה לבעלי חיים בסכנת הכחדה, אך גם מינים נפוצים נפגעים. התאונות אף פוגמות בקישוריות האקולוגית בשטחים הפתוחים וכמובן מסכנות גם את הנהגים והנוסעים, גורמות נזק לכלי הרכב ומהוות בעיה כלכלית כבדת משקל, כפי שעולה ממחקרים שנעשו בגרמניה ובארצות הברית.

 

במדינות שונות משתמשים בשיטות מגוונות להפחתת ההתנגשויות בין בעלי חיים לכלי רכב. דרך מסורתית ונפוצה היא הפרדת הכביש מסביבתו בגדרות, כפי שנעשה גם בישראל בהיקף רחב, אך יש לה חסרונות רבים, בהם עלות הקמה גבוהה ותחזוקה מתמשכת. שיטה אחרת היא מעין גדר וירטואלית המורכבת מרפלקטורים של אור או מרכיבים מתנפנפים, אולם נמצא שבטווח הארוך יעילותה חלקית או מוגבלת מפני שבעלי החיים מסתגלים להפרעות.
 
מערכת iPTE שנוסתה בניסוי מייצגת גישה חדשנית בהשוואה לשיטות הקיימות, אך תועלתה טרם הוכחה מעל לכל ספק מפני שהיא תלויה במיני המטרה ובתנאי הסביבה שבה הכביש עובר. לכן אף שתוצאות הניסוי מבטיחות עד כה, חשוב לציין שבשל התדירות הנמוכה יחסית של דריסות יש להמשיך את המעקב קודם שיוסקו מסקנות נחרצות לגבי מידת יעילות המערכת בצמצום מספר הדריסות, ולשם כך יש להתמיד בניסוי עוד שנתיים לפחות. כמו כן מומלץ להרחיב את הניסוי למקומות אחרים בארץ כדי לבחון את יעילותה של המערכת בסביבות מגוונות ולגבי מגוון מינים של בעלי חיים. 

הנצפים ביותר

מצב הנשרים
ספירת הנשרים באביב האחרון מאששת את מגמת ההתייצבות של האוכלוסייה אם כי היום גודלה הוא כמחצית מבעשור הקודם ואירועי הרעלה עדיין חוזרים ונשנים
מאי 2024
הכירו את צמחי הבר החדשים לישראל
בשנה החולפת התווספו חמישה מיני צמחים חדשים לפלורה של ישראל והם מצטרפים לעשרות אחרים שנמצאו בשנים האחרונות
ינואר 2024
מי אתה עגולשון שחור-גחון
יותר מעשור עבר מאז התגלית המרעישה של מציאתו מחדש של המין הנכחד עגולשון שחור-גחון ואנו עדיין יודעים רק מעט על הביולוגיה של המין ובית גידולו. תוצאות הניטור והמחקר מכווינים את תוכנית הממשק לשמירה על המין
יולי 2023

השפעת פסולת פלסטיק בים על צבי ים

סיכום ספירה שנתית של קורמורן גדול

שותפים בשמירה על צמחים בסכנת הכחדה