עמוד הבית > זוחלים לרשימה האדומה
זוחלים לרשימה האדומה

במיזם חדש של ספר אדום ייעודי למיני הזוחלים בישראל נעשית הערכה מחודשת של הסיכון להיכחדות כל מין והמלצות לשימורם 

חרדון צב הדור בהרי אילת, צילום: אסף הברי

מינים רבים של זוחלים בישראל נתונים בסיכון בעקבות היעלמות בתי גידול טבעיים או פגיעה בהם, וגם בגלל איסוף זוחלים. ב-2002 חיברו רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע את הספר האדום של החולייתנים בישראל ובו הוערך מצבם של מיני הזוחלים בארץ, אלא שמאז הלכו והתמעטו השטחים הפתוחים בישראל ומצב הזוחלים החמיר. על רקע זה נעשה בימים אלו ספר אדום מיוחד לזוחלי ישראל והוא צפוי לצאת לאור לפני סוף 2024.
 
את הערכת הסיכון של המינים מובילים פרופ’ שי מאירי ובן שרמייסטר מהמוזיאון לטבע ע"ש שטיינהרדט באוניברסיטת תל אביב, עם ד"ר טל פולק וד"ר נעם לידר מאגף אקולוגיה ברט"ג כרפרנטים המקצועיים המלווים את התהליך מטעם רט"ג. ההערכה עוקבת אחר מסמך ההנחיות של IUCN – ארגון שמירת הטבע הבינלאומי – ואחר המתודולוגיה המפורטת בו. בתהליך ההערכה התקיימה בתחילת 2024  סדנת מומחים בהשתתפות מומחים וחוקרים מכמה אוניברסיטאות ומרט"ג, ובמשך ימים מספר התדיינו בה לגבי הערכה מחדש של מידת הסיכון של כל מין ומין בעת הזאת. בעבודתם עשו המשתתפים התאמות אזוריות לפי דרישות IUCN ועל בסיס הקטגוריות העולמיות, ומופו כלל הכלים האפשריים להערכת המין מבחינת גודל אוכלוסייה ושינוי שטח תפוצתה. 
 
על פי מתווה IUCN ספר אדום או רשימה אדומה מפרט את המינים שבסכנת הכחדה שהוערכו על פי קריטריונים מדעיים ברורים. היות שתוצריו מובילים להחלטות מושכלות בקידום תוכניות שימור של מינים, עמידה במחויבות להעריך את מצב המינים ולהיערך לשימור בית גידולם בטרם תחול הרעה ניכרת במצבם היא אחד האתגרים החשובים של רט"ג. לעדכון הספר האדום נודעת אפוא חשיבות רבה, שכן הנתונים העדכניים יסייעו הן בקביעתם של מדיניות, יעדים והנחיות לפעולות שימור למינים בסכנת הכחדה, והן ביישום תוכניות פעולה ובבחינת תועלתן לשימור המינים בעזרת ניטור.  כך למשל, הספר האדום של צמחים בסכנת הכחדה התווה מודל עבודה בתוכנית הלאומית לשימור צמחים בסכנת הכחדה, והמודל מיושם בהצלחה בעשור האחרון. 
 
מאז 2002, עת נעשה לראשונה הספר האדום של חולייתני ישראל על ידי ד"ר עמית דולב ופרופ’ אבי פרבלוצקי, עודכן פרק העופות על ידי אסף מירוז ועמיתיו ב-2017, ובשנים האחרונות נעשה ספר אדום לחסרי חוליות, המציג הערכות סיכון של כמה מהסדרות. היום חטיבת המדע ברט"ג מקדמת עדכון של שלושה פרקים: על יונקים, על דו-חיים ועל דגי מים מתוקים.   
 
הכותב ד"ר נעם לידר הוא מנהל אגף אקולוגיה בחטיבת מדע ברשות הטבע והגנים

הנצפים ביותר

הכירו את צמחי הבר החדשים לישראל
בשנה החולפת התווספו חמישה מיני צמחים חדשים לפלורה של ישראל והם מצטרפים לעשרות אחרים שנמצאו בשנים האחרונות
ינואר 2024
מצב הנשרים
ספירת הנשרים באביב האחרון מאששת את מגמת ההתייצבות של האוכלוסייה אם כי היום גודלה הוא כמחצית מבעשור הקודם ואירועי הרעלה עדיין חוזרים ונשנים
מאי 2024
מי אתה עגולשון שחור-גחון
יותר מעשור עבר מאז התגלית המרעישה של מציאתו מחדש של המין הנכחד עגולשון שחור-גחון ואנו עדיין יודעים רק מעט על הביולוגיה של המין ובית גידולו. תוצאות הניטור והמחקר מכווינים את תוכנית הממשק לשמירה על המין
יולי 2023

הישג עולמי לגרעין הרבייה של רחמים

מאבק עולמי בציד וסחר לא חוקיים

שוכני בריכות החורף