עמוד הבית > ממשק פרא אסיאתי בהר הנגב
ממשק פרא אסיאתי בהר הנגב

שינוי בפריסת שקתות מים בהר הנגב השפיע על דגם השוטטות של הפראים. הממשק יכול לשמש כלי לצמצום החיכוך בינם לבין האדם  

פרא בהר הנגב, צילום: דיויד רזק

ממשק פריסת שקתות מים, שעשתה רשות הטבע והגנים בהר הנגב, שינה את דגם השוטטות של אוכלוסיית הפראים האסיאתים במרחב זה. שוטטותם פחתה באזור השוקת שנסגרה וגברה באזורים שבהם נפתחו שקתות חדשות עבורם. 

 

הפרא האסיאתי (Equus hemionus) הוא תת-מין סורי של חמור בר שנכחד מישראל בתחילת שנות ה-20 של המאה הקודמת. ב-1968 הובאו לישראל שני תתי-מינים (E. h. onager ו-E. h. kulan) מאיראן ומטורקמניסטן ורט"ג הקימה להם גרעין רבייה בחי בר יטבתה. כעבור כעשור וחצי, בשנים 1982–1993, שחררה רט"ג פראים מגרעין הרבייה לטבע בנגב: כ-40 הושבו בעין סהרונים שבמכתש רמון, ומאוחר יותר הושבו פראים גם בנחל פארן. במרוצת השנים גדלו אוכלוסיותיהם ותחום תפוצתם התרחב – צפונה להר הנגב, מזרחה לערבה ודרומה עד עובדה.  

 

הפראים משוטטים בהר הנגב בסביבת מקורות מים קבועים. בחלוף הזמן הפעילה רט"ג שוקת מים באזור ניצנה, והיא שימשה מקור מים קבוע עבורם. האוכלוסייה התרכזה סביבה והלכה וגדלה, וכיום מעריכים שאוכלוסיית הפראים בהר הנגב מונה כ-350 פרטים והיא קרובה לכבישים ויוצרת חיכוך בינם למגדלי כרמים בכמה חוות בודדים בהר הנגב. במענה לכך נקטה רט"ג ב-2020 בממשק לצמצום הבעיה, ובו הופסקה הפעלתה של שוקת ניצנה ובמקומה הוצבו שלוש שקתות מים חדשות בהר הנגב סמוך לגבולו המערבי, באזורים שבהם שוטטו פראים גם קודם להצבתן. בדרך זו השקתות מספקות מים לפראים כל השנה וגם מביאות לידי מזעור החיכוך בין הפראים לאדם. 

 

השינוי בפריסת שקתות המים בהר הנגב לווה במחקר שמטרתו לעקוב אחר הדינמיקה החברתית והרבייתית של הפראים בעקבות פריסתן החדשה וכן לבדוק השפעה אפשרית של פראים על הצומח המקומי. המחקר החל ב-2019, כשנה לפני הפריסה החדשה של השקתות, ונמשך כארבע שנים, עד 2022. הוא נעשה ביוזמת רט"ג והחוקרים הם ד"ר שירלי בר-דוד ופרופ’ מרב סיפן מאוניברסיטת בן גוריון, בשיתוף פרופ’ עמוס בוסקילה מאוניברסיטת בן גוריון ואחרים.

 

תוצאות המחקר מראות שלאחר הצבת השקתות החדשות והפעלתן עלתה בקרבתן הפעילות הן של הזכרים והן של הנקבות, ואילו באזור שוקת ניצנה היבשה היא ירדה. מתוך כך נלמד שקביעת שקתות מים והפעלתן כל השנה היא כלי יעיל לניהול אתרי השוטטות של הפראים בהר הנגב, והן יכולות לסייע בהקטנת החיכוך בינם לבין האדם. עם זאת מאחר שהפראים נמשכים אל המים, צמצום מרבי של חיכוך באזורי חקלאות יושג רק כשיגודרו מקורות המים בשטחים אלו ותימנע גישה אליהם. 

פראים בהר הנגב, צילום: דותן רותם


פרא בנגב, צילום: ג’ורג’י נורקין

לפי התנהגותם החברתית של פראים הזכרים שומרים על טריטוריות באזורי מקורות מים. במחקר נמצא שב-2019, כששוקת ניצנה עדיין הייתה מקור המים המלאכותי היציב, פחות מ-20 אחוז מהזכרים באזור הר הנגב היו זכרים מתרבים, ואילו מאז הפסקת פעילותה והפעלת שלוש השקתות החדשות גדל מספר הזכרים המתרבים באוכלוסייה. זהו נתון מעודד, שכן ריבוים תורם לשימור המגוון הגנטי באוכלוסייה ובכך מחזק אותה.   

 

 סרטון פראים בנגב צולם ב-2024

בעבר עלה חשש שנוכחותם התדירה של הפראים ליד שקתות מים בהר הנגב עשויה להשפיע על מיני צמחים שמהם הם ניזונים עד כדי היעלמות מינים, והשערה זו נבדקה במחקר. מתוצאות הבדיקה עולה שהשפעת הפראים על הרכב הצומח זניחה בהשוואה להשפעתם של גורמים אחרים: טופוגרפיה, כמויות משקעים שנתיות ובייחוד תנאי הסביבה, שעדויות להשפעתן על הצומח נמצאו הן בהרכב בנק הזרעים הן בהרכב הצומח העל-אדמתי. אם כן, אפשר להגיד שבארבע שנות המחקר לא נמצאו עדויות לשינויים בהרכב הצומח בשל שינוי מקום השקתות. למעשה הפראים מיטיבים עם הצמחים. הם מפיצים בגלליהם זרעי צמחים למרחקים גדולים, בעיקר של מיני הצמחים הנפוצים ממילא. 
 
זהבה סיגל היא אקולוגית מרחב הר הנגב ברשות הטבע והגנים

פראים בהר הנגב, צילום: דיויד רזק

הנצפים ביותר

הכירו את צמחי הבר החדשים לישראל
בשנה החולפת התווספו חמישה מיני צמחים חדשים לפלורה של ישראל והם מצטרפים לעשרות אחרים שנמצאו בשנים האחרונות
ינואר 2024
מצב הנשרים
ספירת הנשרים באביב האחרון מאששת את מגמת ההתייצבות של האוכלוסייה אם כי היום גודלה הוא כמחצית מבעשור הקודם ואירועי הרעלה עדיין חוזרים ונשנים
מאי 2024
מי אתה עגולשון שחור-גחון
יותר מעשור עבר מאז התגלית המרעישה של מציאתו מחדש של המין הנכחד עגולשון שחור-גחון ואנו עדיין יודעים רק מעט על הביולוגיה של המין ובית גידולו. תוצאות הניטור והמחקר מכווינים את תוכנית הממשק לשמירה על המין
יולי 2023

תוכנית הרצה לשחרור מחודש של ראמים לנגב

סיכום ספירה שנתית של קורמורן גדול

הישג עולמי לגרעין הרבייה של רחמים