עמוד הבית > תמונת מצב על ברווז משויש בישראל: מין בסיכון עולמי
תמונת מצב על ברווז משויש בישראל: מין בסיכון עולמי

בספירה השנתית של ברווז משויש נמצא שאוכלוסייתו ממשיכה להיות יציבה. העדפתם לקנן במאגרי מים מלאכותיים על פני סביבה טבעית מחייבת לשמור במאגרים על תנאים המתאימים להם

ברווזים משוישים במאגר מים מלאכותי, צילום: אלדד אמיר

ברווז משויש (Marmaronetta angustirostris) מוגדר כיום בסיכון עולמי (VU) בשל פגיעה נרחבת בבתי גידול לחים באזורי תפוצתו, ואוכלוסייתו העולמית נאמדת בכ-60,000 פרטים בלבד. באזור שלנו הוא מוגדר בסכנת הכחדה (EN) והאוכלוסייה בישראל נספרת מ-2003 ומדי שנה בתקופת הקינון. 
 
בספירה השנתית בעונת הקינון בקיץ 2024 נספרו 54 משפחות ברווזים משוישים ולהן 463 אפרוחים. הקינים נמצאו בארבעה עמקים: החולה, זבולון, בית נטופה ויזרעאל, אך עיקר הקינון היה בעמק החולה, בו נצפו כ-77% מהאפרוחים. תוצאות הספירה כוללות הן את הספירות שנעשו באופן ייזום בעמק החולה ובעמק יזרעאל והן תצפיות אקראיות שעשו פקחים וצפרים באזורים אחרים. עם זאת, סביר  שהשנה התיעוד היה בחסר בשל המלחמה, שבעקבותיה נעשו פחות תצפיות.
 
גודל האוכלוסייה המקננת החל לעלות ב-2020 ונשאר מאז גבוה אולם אינו ממשיך לעלות. יתכן שהסיבה לכך היא מיצוי בתי הגידול המתאימים לקינון בעמק החולה, אשר בה מקננים מרבית הברווזים.

ברווזים משוישים אפרוחים, צילום: אלדד אמיר

בדומה לשנים קודמות, גם השנה הקינון נעשה בעיקר בבתי גידול מלאכותיים ובייחוד במאגרי קולחין, בהם נצפו מעל ל-60% מהקינים. אזורי הקינון הטבעיים של ברווז משויש הם ביצות ובריכות רדודות עם צומח גדה צפוף, ובעבר, לפני ייבוש החולה, קיננו בה - ויתכן שגם בעמקים בית שאן והירדן - מאות זוגות. כיום, בשל התמעטות בתי גידול לחים טבעיים מקנן חלק ניכר מהאוכלוסייה בבתי גידול מלאכותיים – במאגרי מים תפעוליים כגון מאגרי קולחין מדופנים ביריעות פלסטיק, ובמאגרי השקיה בעלי תשתית עפר. 
 
מאגרים אלו אינם אופטימליים עבורם היות שנעשים בהם כיסוח וריסוס של צמחיית גדות, החיונית לברווזים לקינון. בעתיד הם עשויים אף להיאטם ביריעות פלסטיק ולהתכסות בפנלים בסולריים, אשר יפגעו גם במיני עופות מים אחרים. 
 
כדי לשמור על אתרי קינון של ברווזים משוישים ומיני עופות אחרים יש לשמר במאגרים מסוימים סבך של צמחיית גדות. כיום נעשית בדיקה של דרך להצבת מתקנים הנדסיים על גבי מאגרים מבלי שיפגעו ביכולתם של העופות לקנן. 
 
 
הכותבת יפעת ארצי היא אקולוגית במחוז צפון ברשות הטבע והגנים
 
 
למצב ברווז משויש בישראל מתוך מצב חיות הבר בישראל דוח העשור 2020
 

ברווזים משוישים במאגר מים מלאכותי, צילום: אלדד אמיר

הנצפים ביותר

הכירו את צמחי הבר החדשים לישראל
בשנה החולפת התווספו חמישה מיני צמחים חדשים לפלורה של ישראל והם מצטרפים לעשרות אחרים שנמצאו בשנים האחרונות
ינואר 2024
מצב הנשרים
ספירת הנשרים באביב האחרון מאששת את מגמת ההתייצבות של האוכלוסייה אם כי היום גודלה הוא כמחצית מבעשור הקודם ואירועי הרעלה עדיין חוזרים ונשנים
מאי 2024
מי אתה עגולשון שחור-גחון
יותר מעשור עבר מאז התגלית המרעישה של מציאתו מחדש של המין הנכחד עגולשון שחור-גחון ואנו עדיין יודעים רק מעט על הביולוגיה של המין ובית גידולו. תוצאות הניטור והמחקר מכווינים את תוכנית הממשק לשמירה על המין
יולי 2023

מזעור פגיעה בדורסים בחוות הרוח

דוח מצב מפרץ אילת 2024

הצמח בוצין בירותי מצא מקלט