תמונת מצב על ברווז משויש בישראל: מין בסיכון עולמי
בספירה השנתית של ברווז משויש נמצא שאוכלוסייתו ממשיכה להיות יציבה. העדפתם לקנן במאגרי מים מלאכותיים על פני סביבה טבעית מחייבת לשמור במאגרים על תנאים המתאימים להם
ברווזים משוישים במאגר מים מלאכותי, צילום: אלדד אמיר
ברווזים משוישים אפרוחים, צילום: אלדד אמיר
בדומה לשנים קודמות, גם השנה הקינון נעשה בעיקר בבתי גידול מלאכותיים ובייחוד במאגרי קולחין, בהם נצפו מעל ל-60% מהקינים. אזורי הקינון הטבעיים של ברווז משויש הם ביצות ובריכות רדודות עם צומח גדה צפוף, ובעבר, לפני ייבוש החולה, קיננו בה - ויתכן שגם בעמקים בית שאן והירדן - מאות זוגות. כיום, בשל התמעטות בתי גידול לחים טבעיים מקנן חלק ניכר מהאוכלוסייה בבתי גידול מלאכותיים – במאגרי מים תפעוליים כגון מאגרי קולחין מדופנים ביריעות פלסטיק, ובמאגרי השקיה בעלי תשתית עפר.
מאגרים אלו אינם אופטימליים עבורם היות שנעשים בהם כיסוח וריסוס של צמחיית גדות, החיונית לברווזים לקינון. בעתיד הם עשויים אף להיאטם ביריעות פלסטיק ולהתכסות בפנלים בסולריים, אשר יפגעו גם במיני עופות מים אחרים.
כדי לשמור על אתרי קינון של ברווזים משוישים ומיני עופות אחרים יש לשמר במאגרים מסוימים סבך של צמחיית גדות. כיום נעשית בדיקה של דרך להצבת מתקנים הנדסיים על גבי מאגרים מבלי שיפגעו ביכולתם של העופות לקנן.
הכותבת יפעת ארצי היא אקולוגית במחוז צפון ברשות הטבע והגנים
ברווזים משוישים במאגר מים מלאכותי, צילום: אלדד אמיר