האם קטיף מהטבע של צמחים למאכל בכמות מוגבלת לשימוש ביתי בלבד משפיע על אוכלוסיותיהם? מחקר שהחל לאחרונה על אוכלוסיות אזוב מצוי ועכובית הגלגל באזורים עתירי קטיף ינסה לענות על כך
עכובית הגלגל, צילום: שרה גולד צמח השדה
בישראל צומחים מיני צמחי בר המשמשים למאכל באופן מסורתי, בהם אזוב מצוי (Majorana syriaca) ועכובית הגלגל (Gundelia tournefortii). קטיף של צמחים אלו בטבע בהיקפים גדולים למטרות מסחר, פגע באוכלוסיותיהם והם הוגדרו מינים מוגנים אסורים בקטיף. ב-2019 אישרה רשות הטבע והגנים לקטוף מינים אלו וכן מרווה משולשת, אך בכמות מוגבלת ולשימוש ביתי בלבד. בד בבד עם שינוי המדיניות החלה הרשות לנטר בטבע אוכלוסיות אזוב מצוי ועכובית הגלגל בניטור רב-שנתי כדי לבחון את מצבן בעומס קטיף. האוכלוסיות שנבחרו לניטור מצויות באזורים עתירי קטיף: אזוב מצוי בשפלת יהודה וברמת מנשה; ועכובית הגלגל בגולן, בגבעות גומר בשפלה ובשמורת להב צפון בנגב הצפוני.
אזוב מצוי, צילום: דותן רותם
תוצאות הניטור של אזוב מצוי מרמזות שעל אף שהקטיף והרעייה פוגעים באוכלוסיותיהם, הן יכולות להתאושש אחרי הפסקת קטיף ורעייה, אך צריך להמשיך לנטר אותן בשנים הבאות ולעשות עוד ניסויים כדי לבסס את ההשערה. גם השפעת הקטיף על אוכלוסיית עכובית הגלגל לא הייתה חד-משמעית וצריך להמשיך לנטר אותה ולעשות ניסויים כדי לבסס ידע עליה.
סיכום ספירה שנתית של קורמורן גדול
תמונת מצב על ברווז משויש בישראל: מין בסיכון עולמי
13 מינים של דגי מים מתוקים הוכרזו מינים מוגנים