צמחים פולשים נחשבים לגורם השני בחשיבותו לאובדן המגוון הביולוגי בעולם וגם בישראל. בישראל קיימים כמה עשרות מיני צמחים פולשים והם פוגעים במערכות אקולוגיות עד כדי הריסתן, גם בשטחים מוגנים של שמורות טבע וגנים לאומיים. אך לא רק הטבע ניזוק מהם כי אם גם האדם: צמחים פולשים פוגעים בבריאותו, באיכות חייו, בכלכלה ובתחומים רבים אחרים.
רשות הטבע והגנים בתמיכת משרד האוצר הפעילה בתחומי אחריותה מיזם לאומי לעידוד התעסוקה מאוקטובר 2020 עד יולי 2021. המיזם היה ביעור, דיכוי ועצירת התפשטות של מיני צומח פולשים ומתפרצים בשמורות טבע ובגנים לאומיים. הועסקו בו יותר ממאה מועסקים והם עשו את עבודתם בשיטות חדשניות ועל סמך ידע שהצטבר בעשורים האחרונים. המטרה הייתה לצמצם את נזקי המינים הפולשים והמתפרצים בשמורות ובגנים ברחבי הארץ ובכך לאפשר למערכות הטבעיות המדוכאות להתאושש או להימנע מפגיעה.
באזור הצפון פעלו שמונה צוותים בכריתה, עקירה והדברה של מינים פולשים אלו: שיטה כחלחלה, שיטת ויקטוריה, פרקינסוניה, שיטת המשוכות, איזדרכת וקיקיון. הצוותים גם טיפלו בזריעי המינים המתפרצים אורן ירושלים, אורן קפריסאי ואקליפטוס. להדברה נדרשה התמקצעות מיוחדת.
בעשרה חודשי עבודה בקירוב טופל באזור הצפון שטח בהיקף כ-9,600 דונם לפי התחלקות זו: ב-1,000 דונם ויותר טופלה שיטה כחלחלה, ב-1,000 דונם ויותר טופל קיקיון, ב-1,000 דונם ויותר טופלה שיטת ויקטוריה, ובכ-500 דונם טופלה איזדרכת. כמו כן טופלו צמחים בוגרים וזריעים של פרקינסוניה בשטח כ-1,000 דונם, ומינים אחרים בהיקף שטח קטן יותר.
המועסקים במיזם נרתמו למשימה והתמידו בה גם בתנאי שטח מורכבים ובתנאי מזג אוויר קשים, ועבודתם הממוקדת חוללה שינוי חשוב של הצומח בתחומי שמורות טבע וגנים לאומיים רבים במחוז צפון. עם זאת, כדי למנוע התבססות מחודשת של מינים פולשים ומתפרצים וכדי שטיפול נרחב זה יצליח לאורך זמן, יש להתמיד בפעולות אלו: השלמת הטיפול, תחזוקה קבועה באתרים וטיפולים חוזרים במקומות הנדרשים.