האם גידור מקורות מזון מצליח להרחיק מינים מתפרצים
חיות בר נמשכות למקורות מזון זמינים. בעמק חרוד נבחנה השפעת הקפת בריכות דגים בגדר חשמלית על נוכחות תנים. בקיבוץ פרוד בדקו האם הקמת גדר סביב הקיבוץ מונעת כניסה של חזירי בר ליישוב
תן זהוב, צילום: דיויד רזק
לאחרונה הושלם ניסוי פיילוט שבדק השפעה של גידור בריכות דגים על נוכחות תנים. התן הוא מין מקומי מתפרץ שאוכלוסייתו גדלה הרבה מעל כושר הנשיאה הטבעי של שטחי מחייתו, ועקב כך הוא גורם נזק לאדם ולטבע.
הגורם העיקרי המעודד מינים מקומיים לחרוג מהגודל הטבעי של אוכלוסייתם הוא זמינות מזון כתוצאה מפעילות אדם. מקורות מזון פוטנציאליים למינים מתפרצים הם פגרי בעלי חיים ממשק החי, מזון המיועד להאכלת בעלי חיים במשק החי, פסולת מזון של האדם ותוצרי חקלאות שדה ומטעים. סקר מזון לחיות בר ממקורות אנתרופוגניים במועצה אזורית גלבוע הראה שמקור המזון העיקרי התומך באוכלוסיית תנים גדולה באזורים שבתחום המועצה הוא בריכות הדגים. בהתאמה לכך נמצא בתצפיות על תנים שצפיפות התנים המתועדים הגבוהה ביותר היא באזור בריכות הדגים בעמק חרוד.
בניסוי גודרו בריכות הדגים של עין חרוד. תוצאות הגידור מראות ששימוש בגדר חשמלית עשוי לצמצם את כניסת התנים למתחמים של בריכות דגים ואת זמינות מזונם, ומתוך כך הוא עשוי לצמצם את אוכלוסיית התנים.
הישוב אליו חזירי הבר לא נכנסים
חזירי הבר מסתדרים היטב בטבע ואינם זקוקים ליישובים בשביל לשרוד, ואף על פי כן בערים וביישובים רבים משוטטים חזירי הבר באופן חופשי, גם בסמוך לאנשים. מזון המושאר ברחובות על ידי תושבים עבור חתולים ואף באופן מכוון עבור חזירי בר מעודד את כניסתם ליישובים. לאחר שהתרגלו לנוכחות האדם הם אף מבססים את פעילותם ביישוב, עתיר המזון הזמין עבורם.
בתוך תחומו של קבוץ פרוד שבגליל העליון הסתובבו חזירי בר באורח קבע. מקור המזון עליו הסתמכו היו פחי האשפה אותם נהגו להפוך. בשל הנזקים שהסבו והעלאת חששם של התושבים הם יזמו פעולה לחסימת כניסתם לתחום היישוב. בשיתוף המועצה האזורית מרום הגליל ורשות הטבע והגנים הוקמה גדר סביב הקיבוץ שמטרתה למנוע את כניסתם של החזירים. הקמת הגדר שולבה בהצבת מצלמות במספר מוקדים שתיעדו את פעילותם בתחומי הקבוץ, לשם בדיקת יעילותה של הגדר במניעת כניסתם.
דרך טיפול זו בנוכחותם של חזירי בר ביישובים, בה בוצעה חסימה פיזית, הוכחה כפעולה יעילה להשארת החזירים מחוץ ליישוב. בדרך זו נקטעה הסתמכותם על מזון מידי האדם והיא תוביל לשינוי הרצוי בהתנהגותן וחזרה למצב הטבעי בו הסתמכו על מזון ממקורות טבעיים.