עמוד הבית > מצב הנשרים
מצב הנשרים

ספירת הנשרים באביב האחרון מאששת את מגמת ההתייצבות של האוכלוסייה אם כי היום גודלה הוא כמחצית מבעשור הקודם ואירועי הרעלה עדיין חוזרים ונשנים

נשר , צילום: דיויד רזק

בספירת האביב של הנשרים (Gyps fulvus) שנעשתה במרץ 2024 בצפון הארץ, בדרומה וביו"ש נספרו 44 התחלות קינון: 31 בנגב ו-13 בכרמל. זו עלייה קלה לעומת השנתיים הקודמות, שבהן מספר התחלות הקינון היה נמוך יחסית עקב הרעלה חמורה באוקטובר 2021. סך כל הנשרים שנצפו באזורי הסריקה הוא 178: 131 בדרום הארץ, 44 בכרמל ו-3 בגמלא. 
 
עם זאת באותו חודש הייתה גם תמותה של נשרים כתוצאה מהרעלות. בתחילתו מתו תשעה נשרים בוגרים ושני גוזלים צעירים מתרופה וטרינרית שהיא רעל לנשרים, ובסופו נמצאו עוד חמישה נשרים מתים אחרי שאכלו פיתיון מורעל בחומר הדברה. התרופה שגרמה למות הנשרים ניתנה לחיית מרעה, ככל הנראה לכבשה, באזור מרכז הנגב. מאוחר יותר היא מתה בשטח והנשרים ניזונו ממנה והורעלו משאריות התרופה שבגופה. 
 
 
מצב אוכלוסיית הנשרים
 
בעבר מנתה אוכלוסיית הנשרים בישראל מאות פרטים. בשנות ה-80 עדיין קינן הנשר בכל האזורים שבהם הוא מקנן כיום, למעט בכרמל, וכן בגולן ובגליל המזרחי, במזרח השומרון ובצפון מדבר יהודה. אולם סדרה של הרעלות המוניות בשנות ה-90 ובתחילת שנות האלפיים פגעה פגיעה קשה בגודל האוכלוסייה ובמספר הקינים בצפון, במיוחד בגולן ובגליל, עד כדי כך שב-2002 הוערך שהנשר הוא מין שעתידו בסכנה (VU) וב-2017, עקב התמעטות  ניכרת באוכלוסייתו ובשטחי המחיה שלו, הוערך שהוא מין בסכנת הכחדה חמורה (CR). שינוי זה במעמד המין משקף החמרה במצבו: מכ-120 זוגות דוגרים בתחילת שנות האלפיים פחתה אוכלוסייתו לכ-50 זוגות היום, וכעת אוכלוסיית הנשרים בישראל נתונה בסכנת הכחדה חמורה.
 
על רקע זה מגמת היציבות הנצפית בעשור האחרון באוכלוסיית הנשרים בישראל היא מגמה מבורכת, המתבטאת במספר הפרטים ובמספר התחלות הקינון אחרי עשור שבו נצפתה ירידה מובהקת בגודל אוכלוסיית הנשרים בכלל, ובאוכלוסייה המתרבה בפרט, בעטיין של הרעלות בשנים 2001–2010. 
 
היום עיקר אוכלוסיית הנשרים בישראל מתרכזת בחבל המדברי. מספר הפרטים הנצפים בחבל זה ומספר הקינים המתועדים בו יציב ואף עולה במתינות, אך לא בכל מקום. אכן, בנגב ניכרת יציבות ועלייה מתונה במספרם, אך במדבר יהודה מספר הקינים צנח. חשוב גם לזכור שעל אף שאוכלוסיית הנשרים בישראל יציבה היא מעוטת פרטים, וגודלה – כמחצית מממוצע הפרטים בעשור הקודם – מותיר אותה חשופה לסיכון מוגבר להיכחדות. בצפון הארץ נפגעו בעשור האחרון קרוב למאה נשרים, בעיקר מהרעלות ומהתחשמלות על קווי חשמל, והיקף הקינון בכל שנה נמוך מאוד.
 
אוכלוסיית הנשרים מתקיימת היום בזכות מאמצי שימור נרחבים, ונשענת בעיקר על פעילות ממשק של אקלום ושחרור לטבע. בעשור האחרון פועלת התוכנית "פורשים כנף על הנשרים והדורסים", המאגדת מגוון פעולות לשמירה על הנשרים. 
 
 
הנשרים בדרום הארץ  
 
בעשור האחרון מספר הנשרים הנצפים בדרום ישראל ומספר התחלות הקינון בו יציב, והשינוי העיקרי הוא באתרי הקינון. במדבר יהודה, שהיה מרכז הקינון של נשרים בחבל המדברי, נותרו רק זוגות אחדים לאחר שבסוף שנות ה-90 עבר הקינון לנגב – למכתש הקטן, לאגן נחל חתירה ובעיקר לבקעת צין. הקינון בבקעת צין התחדש רק בשנת 2000, וב-2020 נמנו בה 25 זוגות. בחלקי החבל המדברי האחרים יש תנודות גדולות בין השנים בהצלחת הקינון. למשל בשנה אחת בנחל הרדוף מצליחים כל הקינים להפריח, ואילו שנה אחר כך מצליחים רק פחות מ-20%. כמו בצפון הארץ חלק מכישלונות הקינון בדרום קשורים באירועי הרעלה וחלק קשורים בהפרעות לקינון.
 
הנשרים בצפון הארץ 
 
בשנים האחרונות נוסדה מושבת קינון חדשה במצוקי הכרמל על ידי כמה זוגות נשרים שרובם בקעו בחי בר כרמל ושוחררו ממנו לטבע. ייסודה מחדש של המושבה, עשרות שנים לאחר שנעלמו הנשרים מהכרמל (ביצה אחרונה הוטלה בכרמל ב-1952), מעיד על הצלחתו של מיזם אישוש אוכלוסיית הנשרים בטבע בישראל.
 
 
דוח מצב הנשרים בצפון הארץ ב-2023 מרכז ומנתח את מכלול המידע שנאסף על הנשרים בעשורים האחרונים. הוא מלמד על מצבם היום ועל המגמה המסתמנת בעשורים הנסקרים, ועומד על הגורמים להידרדרות אוכלוסיית הנשרים בצפון ועל הפעולות הנדרשות לאישושה.

בדוח רוכזו נתונים על גורמים אלו: גודל האוכלוסייה, הנספרת פעמיים בכל שנה; מספר התחלות הקינון בכל שנה ומיקומן; והרכב האוכלוסייה המקננת. עוד מוצגים בו נתונים על גרעיני רבייה ושחרור פרטים לטבע ונתונים על הספקת מזון זמין ונטול כימיקלים לנשרים בטבע. כמו כן מוצג בו תיעוד על היקף הפגיעה בנשרים ותמותתם בצפון ועל הגורמים להן.
 
  
ספירת הנשרים

כאמור, הספירה נעשית פעמיים בשנה – בחורף-אביב ובקיץ – בכל אזורי המחיה של נשרים בצפון ובדרום: רמת הגולן, גליל, כרמל, מדבר יהודה ורחבי הנגב. ספירת החורף מתמקדת בפרטים דוגרים ובפרטים שאינם מקננים, ולעיתים גם בפרטים חורפים, בעיקר מהבלקן. ספירת הקיץ נעשית לניטור הצלחת הקינון ולהערכת גודל האוכלוסייה. הספירה מורכבת מפעולות אלו:
  • סריקה לאיתור קינונים באתרים מוכרים משנים קודמות ועל פי מידע ממשדרים או מתצפיות מקריות של אנשי השטח של רט"ג ושל צפרים.
  • בדרום ספירה בנקודות האכלה. שלא כמו בגולן, בדרום רוב הספקת המזון לנשרים נעשית באתרי האכלה.
  • ספירה של נשרים במצוקי הקינון והלינה המוכרים בכל הארץ באותו זמן.
  • זיהוי פרטני של נשרים מסומנים – בתגי כנף, בטבעות ובטלמטריה.
  • זיהוי הצלחת הרבייה בקינון ומעקב אחריה.

נשרים, צילום: דיויד רזק

התוכנית פורשים כנף על הנשרים והדורסים
 
התוכנית מאגדת מגוון פעולות לשמירה על הנשרים ואישוש אוכלוסייתם: הפעלת גרעיני רבייה ושחרור פרטים לטבע, הבאת נשרים מחו"ל לעיבוי מספר הפרטים בגרעיני הרבייה, הספקת מזון לנשרים בטבע להבטחת מזון זמין נטול כימיקלים עבורם, ועוד. כדי לנטר את הנשרים בישראל וכדי להבין את הדמוגרפיה שלהם סומנו יותר מאלף פרטים, ועל חלקם הותקנו משדרים למעקב אחר תנועתם בישראל ומחוצה לה. על פעולות אלו נוספו מיגון קווי מתח למניעת התחשמלות של פרטים; תיאום עם חיל האוויר ועם גורמי התעופה האזרחית למניעת הפרעות כלי טיס לנשרים; שמירה על קינון מפני הפרעות; וכן פעולות הסברה וחינוך.
 
התוכנית "פורשים כנף על הנשרים והדורסים" משותפת לרשות הטבע והגנים ולחברה להגנת הטבע, חברת החשמל לישראל, ולעוד גורמים.
 
 
 
הכותבת יפעת ארצי היא אקולוגית במחוז צפון ברשות הטבע והגנים
 
למצב הנשרים בישראל מתוך מצב חיות הבר בישראל דוח העשור 2020
 
הנצפים ביותר
הכירו את צמחי הבר החדשים לישראל
בשנה החולפת התווספו חמישה מיני צמחים חדשים לפלורה של ישראל והם מצטרפים לעשרות אחרים שנמצאו בשנים האחרונות
ינואר 2024
מצב הנשרים
ספירת הנשרים באביב האחרון מאששת את מגמת ההתייצבות של האוכלוסייה אם כי היום גודלה הוא כמחצית מבעשור הקודם ואירועי הרעלה עדיין חוזרים ונשנים
מאי 2024
מי אתה עגולשון שחור-גחון
יותר מעשור עבר מאז התגלית המרעישה של מציאתו מחדש של המין הנכחד עגולשון שחור-גחון ואנו עדיין יודעים רק מעט על הביולוגיה של המין ובית גידולו. תוצאות הניטור והמחקר מכווינים את תוכנית הממשק לשמירה על המין
יולי 2023

תמונת מצב העיט הניצי

אוכלוסיית היעלים בבקעת צין

מי אתה עגולשון שחור-גחון