לפני יותר מעשור התגלו בשמורת החולה פרטים חיים של המין עגולשון שחור-גחון שנחשב מין נכחד. על אף הזמן שעבר מאז, עדיין ידוע לנו רק מעט על הביולוגיה של המין ועל בית גידולו. תוצאות ניטור ומחקר מכוונים את תוכנית הממשק לשמירה עליו
עגולשון שחור-גחון, צילום: רשות הטבע והגנים
ב-2011 רגשה הקהיליה המדעית עם הגילוי המפתיע בשמורת טבע החולה של פרטים חיים של עגולשון שחור-גחון (Latonia nigriventer), מין דו-חי מסדרת חסרי-זנב האנדמי לעמק החולה שפרטים שלו לא נמצאו עד אז מזה כ-60 שנה והוא הוגדר כנכחד מהעולם. לאחר פרסום התגלית התברר שתצפית במין זה אינה ראשונה ופרט בוגר נצפה בשמורת החולה על ידי מטיילים כבר שנה וחצי מוקדם יותר.
לעגולשון מראה צפרדע בעלת גב חום-אדמדם, אך גחונו שחור ועליו זרועות נקודות קטנות לבנות רבות. בזכות דגם צבע ייחודי זה של הגחון אפשר לזהות את העגולשונים בוודאות גם בתצפית בשטח, ולא להתבלבל בינם לצפרדעי נחלים, שדגם הצבע בגבם חום וירוק ומשתנה מפרט לפרט, אך גחונם שונה מגחונם של העגולשונים והוא תמיד בהיר.
העגולשון זוהה בפעם הראשונה ב-1943 באגם החולה. באזור נמצאו ארבעה פרטים בלבד מהמין והוא לא היה ידוע ממקומות אחרים בעולם. השם המדעי שניתן לו היה Discoglossus nigriventer, ושמו העברי – עגולשון שחור-גחון – ניתן לו על שום לשונו הקצרה והעגולה, שאינה נשלפת מפיו, וגחונו השחור. לאחר ייבוש אגם החולה בשנות ה-50 נמצא באזור רק עוד פרט אחד ולכן ב-1996, עשרות שנים לאחר שלא נמצאו עוד פרטים, הגדיר איגוד השימור העולמי IUCN שזהו מין נכחד מהעולם.
בעקבות הגילוי המחודש זכה העגולשון בהגדרה מדעית חדשה. הוא שויך לקבוצה טקסונומית אחרת וניתן לו השם Latonia nigrivente. המין מכונה גם "מאובן חי" משום שעד שנמצאו הפרטים החיים והוגדרו שוב, בעולם הכירו רק מאובנים שלו.
לאחר שנמצא מחדש עשתה רשות הטבע והגנים סקר נרחב לאיתור עוד אזורי חיות ועוד פרטים מהמין בעמק החולה, ונמצאו פרטים בוגרים וראשנים. מאז הוא נוטר כמה פעמים בשנה וקבוצת חוקרים בראשות פרופ’ אלי גפן ופרופ’ שריג גפני ועמיתיהם חקרה אותו (Perl et al. 2017, 2018, 2022; Renan et al. 2017). על סמך מספר הפרטים שנלכדו ועל סמך לכידות חוזרות ולפי מודל מעריכים החוקרים שבשטח הנבדק יש כ-250 פרטים.
עגולשון שחור-גחון, צילום: עידו שקד
עגולשון משלים גלגול צעיר במתקן גידול, צילום: יורם מלכה
הכירו את צמחי הבר החדשים לישראל
בשנה החולפת התווספו חמישה מיני צמחים חדשים לפלורה של ישראל והם מצטרפים לעשרות אחרים שנמצאו בשנים האחרונות
ינואר 2024
|
|
מצב הנשרים
ספירת הנשרים באביב האחרון מאששת את מגמת ההתייצבות של האוכלוסייה אם כי היום גודלה הוא כמחצית מבעשור הקודם ואירועי הרעלה עדיין חוזרים ונשנים
מאי 2024
|
|
מי אתה עגולשון שחור-גחון
יותר מעשור עבר מאז התגלית המרעישה של מציאתו מחדש של המין הנכחד עגולשון שחור-גחון ואנו עדיין יודעים רק מעט על הביולוגיה של המין ובית גידולו. תוצאות הניטור והמחקר מכווינים את תוכנית הממשק לשמירה על המין
יולי 2023
|
הישג עולמי לגרעין הרבייה של רחמים
חשוב לשמור על קשר (הידרוביולוגי)
הצמח בוצין בירותי מצא מקלט