עמוד הבית > השפעת פסולת פלסטיק בים על צבי ים
השפעת פסולת פלסטיק בים על צבי ים

דוח חדש וראשון מסוגו עוסק בפגיעתה של הפסולת בצבי הים בים התיכון: באיזו פסולת הם מסתבכים? איזו פסולת הם אוכלים? הדוח מבוסס על נתונים שנאספו על אלפי צבים פגועים שהגיעו למרכז הארצי להצלת צבי ים 

צב ים בים הפתוח בחופי ישראל, צילום: יניב לוי

בימינו מי הימים והאוקיינוסים מלאים פסולת ממקור אנושי – פסולת שהושלכה לים ישירות או הושארה בחוף ונסחפה לים. מחקרים מראים ש-60 עד 80 אחוזים ממנה מורכבים מפלסטיק, והיא נמצאת בכל שכבות המים: צפה על פניהם, מרחפת בעמודת המים, ומוטלת על קרקעית הים אחרי ששקעה. הפסולת בים משפיעה על הסביבה הימית בדרכים רבות ופגיעתה כה קשה, עד שנעשתה עם הזמן מקור לדאגה עולמית.

הים התיכון הוא אגן סגור, לכן מצב הפסולת בו גרוע במיוחד. צבי ים נתקלים בפסולת בים התיכון בכל אזורי המחיה שלהם, ואכילתה או הסתבכות בה, בעיקר בציוד דיג או בשקי פוליפרופילן גדולים, פוגעת בהם ואף מעמידה אותם בסכנת חיים. חלקם ניצל בזכות טיפול רפואי במרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים, אם כי נגרמה להם נכות בעקבות פגיעות בגפיים או פגיעות אחרות. רבים מתו.

 

גווית צב ים צעיר שהסתבך בים בשקית פלסטיק, צילום: יניב לוי

דוח חדש מציג בפעם הראשונה את השפעת פסולת הפלסטיק על צבי ים בישראל. הדוח הוא ניתוח של מידע שנאסף והצטבר במרכז הארצי להצלת צבי ים בשנים 1999–2021 ומתבסס על 1,473 צבים שהגיעו אליו בתקופה זו אחרי שנפגעו מפסולת ונאספו בים ובחופים בתחום ישראל. הדוח מציג גם ניטור של פסולת שהצבים אכלו ונמצאה בקיבותיהם. הניטור נעשה בשיתוף החברה לחקר ימים ואגמים ונמשך שנה אחת. 

דוח: השפעת הפסולת הימית על צבי הים בישראל 

בשנים 2017–2021 חלה עלייה חדה במספר הצבים הצעירים שנפצעו או מתו בחופי ישראל בגלל הסתבכות של הצוואר והגפיים בפסולת שהייתה בים. הסיבה היא שבשלב החיים הפלאגי של הצבים הצעירים הם שוהים בחלקה העליון של עמודת המים ולכן חשופים לפגיעה. פגיעה נרחבת בהם עלולה להשפיע באופן חמור על גיוס פרטים צעירים באוכלוסייה. 
 
לפי ממצאי המרכז הארצי להצלת צבי ים מרבית צבי הים שהגיעו פגועים עקב הסתבכות בפסולת בים הסתבכו בשקים ארוגים מפוליפרופילן. שקים אלו משמשים במגוון תעשיות, אך לפי הכתובות שהוטבעו עליהם ברור שייעודם היה אריזות מזון לבעלי חיים, ומכאן שככל הנראה מקורם מספינות שהובילו בעלי חיים. 
מה נמצא בקיבות צבי ים

ב-2021 חיפשו במרכז הארצי להצלת צבי ים ובמכון לחקר ימים ואגמים עקבות של פסולת במערכת העיכול של כמה עשרות צבי ים ירוקים וצבי ים חומים. החוקרים בדקו את הוושט, הקיבה והמעיים, ואת פסולת הפלסטיק שנמצאה בהם הם חילקו לפי גודל וסיווגו למיקרו פלסטיק ולמאקרו פלסטיק. פסולת פלסטיק נמצאה במערכת העיכול של כל הפרטים, אך ריכוזה בצבים הצעירים היה גבוה בהרבה מריכוזה בצבים הבוגרים, ככל הנראה בגלל אזורי מחיה שונים. 

כאמור, פלסטיק הוא הרכיב העיקרי בפסולת שנמצאת בים, ואל הפסולת שכבר הצטברה בו נוספת כל העת פסולת חדשה. פרטי הפסולת הנפוצים ביותר במערכת העיכול של הצבים היו חלקי שקיות ואריזות, ואחריהם חתיכות פלסטיק וסיבי פלסטיק; כדורי פלסטיק מתעשיית הפלסטיק, הקוסמטיקה וחומרי הניקוי; וכמו כן זפת. גם חוטי דיג נמצאו בקיבות של צבים. שיעור ייצוגם של חוטי הדיג בסך הפסולת היה גבוה באופן ניכר ביחס לתפוצתם בפסולת צפה או שקופה שנוטרה באזורנו, וייתכן שהסיבה היא שיש חפיפה גדולה בין אזורי המחיה של הצבים לאזורי דיג.

ניטור הפסולת במערכת העיכול של צבים נעשה בשנת 2021, ולכן עדיין לא נאספו די נתונים שיקנו לנו הבנה עמוקה של הקשר בין סיבת המוות לבין תכולת הפלסטיק במערכת העיכול. כמו כן הנתונים שנותחו מייצגים רק את הצבים שהובאו אל המרכז הארצי לצבי ים. משום כך לא ניתן להעריך מהו שיעורם מתוך כלל הצבים שנפגעו בים, ומכאן שאלו נתוני חסר של מספר הצבים הפגועים והמתים בעטיה של פסולת בים. 
 
לסיכום, השפעתה של הפסולת על צבי הים באזורנו בכלל והשפעתה של הסתבכותם בה בפרט חמורה ומדאיגה. על מנת למזער את הפגיעה בהם בעתיד היא מחייבת אותנו להמשיך לעקוב אחריהם ולהיטיב להבין את התנהגותם באזורנו.
 
מחברי הדוח הם שיר ששון מהחוג לביולוגיה ימית, ביה"ס למדעי הים ע"ש ליאון צ’רני, אוניברסיטת חיפה; ד"ר יניב לוי, מנהל המרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים; ד"ר יעל סגל מחקר ימים ואגמים בישראל.
 
עוד על צבי ים בישראל:
 
 
 
הנצפים ביותר
הכירו את צמחי הבר החדשים לישראל
בשנה החולפת התווספו חמישה מיני צמחים חדשים לפלורה של ישראל והם מצטרפים לעשרות אחרים שנמצאו בשנים האחרונות
ינואר 2024
מצב הנשרים
ספירת הנשרים באביב האחרון מאששת את מגמת ההתייצבות של האוכלוסייה אם כי היום גודלה הוא כמחצית מבעשור הקודם ואירועי הרעלה עדיין חוזרים ונשנים
מאי 2024
מי אתה עגולשון שחור-גחון
יותר מעשור עבר מאז התגלית המרעישה של מציאתו מחדש של המין הנכחד עגולשון שחור-גחון ואנו עדיין יודעים רק מעט על הביולוגיה של המין ובית גידולו. תוצאות הניטור והמחקר מכווינים את תוכנית הממשק לשמירה על המין
יולי 2023

פלישה של סרטני נהרות בישראל

תנו לחיות לחצות

חשוב לשמור על קשר (הידרוביולוגי)