עמוד הבית > הזאבים והאדם בצפון הארץ
הזאבים והאדם בצפון הארץ

אוכלוסיות הזאבים בצפון הארץ מנוהלות זה כעשרים שנה בממשק מיגון משקי בקר וצאן, סניטציה ודילול. דוח 2022 על פעולות ממשק הזאבים מלמד על השפעתן הרב-שנתית של פעולות אלו על החיכוך בין הזאבים לאדם ועל מספר הזאבים ותפוצתם 

זאב , צילום: אלון רייכמן

אוכלוסיות הזאבים (Canis lupus) בצפון הארץ מנוטרות מדי שנה בכמה דרכים: מעקב אחר זאבים ממושדרים, שימוש במצלמות מעקב, ותצפיות על מאורות. להעשרת התמונה אנו נעזרים גם במידע כגון עקבות בשטח ובנתונים על דילול זאבים ועל טריפה של בקר וצאן. דוח חדש מציג את תוצאות ניטור הזאבים ב-2022 והשוואה רב-שנתית ואת השפעת פעולות הממשק על גודל אוכלוסיית הזאבים ועל מספר הטריפות ונזקיהן למשק האדם בגולן, בגליל ובכרמל.
 
 
נתוני ניטור הזאבים ב-2022 בצפון הארץ בגולן, בגליל ובכרמל מלמדים שיש 17 עד 24 להקות מתרבות באזור המנוטר. עם זאת, בשל קושי לאתר זאבים בחורש הצפוף בגליל העליון והמערבי ובכרמל, מדובר בהערכה בלבד. עיקר ההערכה נשענת על סקרי מצלמות. במהלך 2022 נעשה מעקב אחר 11 זאבים ממושדרים בגולן ו-2 זאבים ממושדרים בכרמל. משדרים הותקנו על פרט אחד ברמות יששכר ופרט אחד בגולן.
 
בגולן ובחרמון תועדו 9 להקות, אם כי ההערכה היא שיש 11 להקות באזור זה. כך או כך ניכרת ירידה במספר הלהקות בגולן בהשוואה לשנתיים האחרונות. הערכת מספר הלהקות באזורים אחרים: בגליל העליון 4 עד 6 להקות; בגליל התחתון 3 עד 5 להקות; ובכרמל להקה אחת או שתיים.
 
מספר הטריפות שהזאבים טרפו במשקי הבקר והצאן בצפון הארץ פחת ב-2022 לעומת השנה הקודמת. עם זאת, מספר הטריפות בדרום הגולן וברמת כורזים גדל בהשוואה לשנה הקודמת. לשם מניעת טריפות במשק האדם דוללו בשנה זו 45 זאבים. 

זאבים בצפון הארץ, צילום: אלון רייכמן

רשות הטבע והגנים בשיתוף משרד החקלאות והבוקרים בצפון הארץ החלה ליישם תוכנית ממשק רב-שנתית ב-2003. התוכנית מיועדת לאפשר את המשך קיומה של אוכלוסיית הזאבים ובה בעת להפחית את מספר טריפות הזאבים במשק האדם ולהמעיט את לחץ טריפת הצבאים וחיות בר אחרות. הממשק בנוי על שלושה עקרונות: שימוש באמצעי מיגון, הגברת הסניטציה, ודילול זאבים. 


זאב בגלבוע, צילום: עמי דורפמן

הנצפים ביותר
הכירו את צמחי הבר החדשים לישראל
בשנה החולפת התווספו חמישה מיני צמחים חדשים לפלורה של ישראל והם מצטרפים לעשרות אחרים שנמצאו בשנים האחרונות
ינואר 2024
מצב הנשרים
ספירת הנשרים באביב האחרון מאששת את מגמת ההתייצבות של האוכלוסייה אם כי היום גודלה הוא כמחצית מבעשור הקודם ואירועי הרעלה עדיין חוזרים ונשנים
מאי 2024
מי אתה עגולשון שחור-גחון
יותר מעשור עבר מאז התגלית המרעישה של מציאתו מחדש של המין הנכחד עגולשון שחור-גחון ואנו עדיין יודעים רק מעט על הביולוגיה של המין ובית גידולו. תוצאות הניטור והמחקר מכווינים את תוכנית הממשק לשמירה על המין
יולי 2023

מי אתה עגולשון שחור-גחון

האתרים השומרים על אבות צמחי תרבות בישראל

דרורי הירדן מסתגלים לסביבה משתנה