עמוד הבית > חזירי בר בחיפה: דרכי ההתמודדות עם התבססותם בעיר
חזירי בר בחיפה: דרכי ההתמודדות עם התבססותם בעיר

דוח חדש מסכם את הטיפול ותוצאותיו בחזירי הבר בחיפה שהתגבש בתכנית ממשק נרחבת ויכול לסייע בניהול הקונפליקט בין האדם לחזירים גם בישובים אחרים 

חזיר בר בחיפה, צילום: עדו גל

בעיר חיפה מתרחבת בשנים האחרונות תופעה של חדירת חזירי בר לתחומה, ונראה כי בשנים האחרונות איבדו החזירים כל חשש מפני בני אדם ואף קבעו את משכנם בלב שכונות מגורים ובאזורים בנויים. אוכלוסיות של חזירי בר בעיר יוצרות חיכוך עם התושבים, ולחיכוך זה פנים רבות: הרס גינות, פיזור אשפה בעיר, תאונות מסוכנות, חטיפה של שקיות ותיקים מתושבים, ובמקרים ספורים גם תקיפה של תושבים. 
  
חזירי הבר (Sus scrofa) פעילים בישראל בעיקר בחבל הים תיכוני, ובעיקר בבתי גידול שמספקים להם את כלל המקורות לקיומם. בתי גידול אלו מווסתים את גודל אוכלוסיותיהם בהתאם למזון הזמין בהם, על כן שפע של מזון הזמין להם בתוך העיר או האכלה יזומה של חזירים מגבירים את צפיפותם, מביאים לידי רביית יתר ולכך שיותר פרטים מגיעים לבגרות, וגורמים לשינויים בהתנהגותם ולאובדן חששם הטבעי מפני בני אדם.
  
כדי להתמודד עם מכת החזירים גיבשו רשות הטבע והגנים ועיריית חיפה מיזם משותף שהחל לפעול בנובמבר 2021 של תוכנית ממשק מקיפה המיושמת ברחבי העיר. מטרותיו: הבנת מקורות הקונפליקט, היכרות עם האקולוגיה וההתנהגות של חזירי הבר וקידום ממשק ארוך טווח לצמצום התבססות החזירים ברחבי העיר ולהפחתת החיכוך עימם.

חזירים ניזונים באתר האכלה שמפעילים תושבים בחיפה, צילום: עדו גל


חזירים ישנים ליד אתר האכלה, צילום: עדו גל

המיזם מושתת על עקרונות ממשק עיקריים: 

 

תברואה (סניטציה): צמצום הגורמים המושכים את החזירים לשכונות, קרי מזון ומים זמינים, בדרכים עיקריות אלו: הפחתת פסולת עירונית המפוזרת ברחובות וליד פחי אשפה ומניעת גישה של חזירי בר אליה באמצעות הרקת פחי אשפה וניקוי השטח בשעות הערב; הצבת פחים ואשפתונים מיוחדים; הפחתת מקורות מים זמינים וטיפול בנזילות ביוב; שתילה של עצים ללא פרי או של עצים מניבי פרי שחזירים לא אוכלים.
  
חסימת נתיבי חדירה לשכונות: איתור נתיבי חדירה של חזירי בר מהשטחים הטבעיים לשכונות בדרום ובמערב העיר; שכלול מחסומים טבעיים ומלאכותיים קיימים ומציאת פתרונות גידור ייחודיים.
  
לכידת פרטים סוררים: איתור חזירי בר שאיבדו חשש מפני בני אדם ועלולים לסכן את הציבור; מעקב אחריהם ואחר כך לכידתם והמתתם על ידי וטרינר. 
  
הסברה, שיתוף הציבור ואכיפה: צמצום מקורות המזון של חזירי הבר ואיתור אתרי האכלה בשיתוף תושבי העיר; הכוונה של הפיקוח העירוני לאכיפה נגד המאכילים לפי חוק עזר עירוני; חיבור והפצה של חומרי הסברה על "הנחיות האכלת חתולים באחריות" ועל שפע המזון לחזירי הבר בעיר. 
  
 
תוצאות השנתיים הראשונות למיזם המשותף העשירו אותנו בתובנות רבות לגבי יעילותן של שיטות פעולה שונות לצמצום החיכוך ואופן הפעילות במרחב עירוני. למדנו על חשיבותה של הבנת דפוסי הפעילות של החזירים וגיבשנו לאורה דרכי פעולה מתאימות. חשוב מאוד לשלב ידיים עם תושבי השכונות ולקדם פעילות משותפת לצמצום החיכוך, וניתן לצמצם עד מאוד את פעילות החזירים בעיר בעזרת פעילות נכונה שמבוססת על עקרונות אקולוגיים.
 
פינוי האשפה בשעות הערב והפחים המיוחדים הוכיחו שהם רבי חשיבות במניעת גישה של חזירי בר למזון, אך טעונים שיפור. חזירי בר ממושדרים ודיווחים על הפיכות פחים הראו שגידור לשם סגירת נתיבי החדירה של חזירי בר יעיל, אך רק כאשר הגדר מתוחזקת והתושבים סוגרים את השערים, ולכידה והמתה של חזירים סוררים הניבה הצלחה דיפרנציאלית בהפחתת הדיווחים על חזירי בר. בשכונות מסוימות המתה של עדר אחד או של פרט אחד סורר הפחיתה את הדיווחים כמעט לגמרי, ואילו בשכונות אחרות, שבהן תופעת החזירים הסוררים חמורה יותר, נדרשו לכידה והמתה אינטנסיביות יותר. עם זאת בשכונות שבהן הומתו חזירים סוררים אך מקורות המזון לא נחסמו במידה הדרושה, שב ועלה מספר הדיווחים על חזירי בר כעבור חודשים ספורים. 
 
ככלל נצפתה ירידה בולטת במספר הדיווחים על חזירי בר בתקופת המיזם המשותף, אולם נדרש שיפור משמעותי בממשקי התברואה והחסימה של נתיבי חדירתם של חזירי הבר לעיר.
 
זהו מיזם ראשון וייחודי של שיתוף פעולה בין עירייה לרשות הטבע והגנים העוסק בממשק אקולוגי בְּתָווך עירוני, והוא ישמש לבניית גישה בת-קיימא וארוכת טווח לניהול הקונפליקט עם חזירי בר גם בערים אחרות שבהן מתפתח קונפליקט מעין זה.
 
ד"ר עמית דולב הוא אקולוג מחוז צפון ברשות הטבע והגנים

עוד על חזירי בר

 

הישוב אליו חזירי הבר לא נכנסים

 

פודקסט - עבור חיות הבר העיר אינה מקום טוב לחיות בו. הפתרון להרחקת חיות הבר מהערים מצוי בידי הרשויות המקומיות והצלחות כבר נראות בשטח. פודקסט בהשתתפות אורי נווה, סגן מנהל חטיבת מדע ברשות הטבע והגנים. 

הנצפים ביותר
הכירו את צמחי הבר החדשים לישראל
בשנה החולפת התווספו חמישה מיני צמחים חדשים לפלורה של ישראל והם מצטרפים לעשרות אחרים שנמצאו בשנים האחרונות
ינואר 2024
מצב הנשרים
ספירת הנשרים באביב האחרון מאששת את מגמת ההתייצבות של האוכלוסייה אם כי היום גודלה הוא כמחצית מבעשור הקודם ואירועי הרעלה עדיין חוזרים ונשנים
מאי 2024
מי אתה עגולשון שחור-גחון
יותר מעשור עבר מאז התגלית המרעישה של מציאתו מחדש של המין הנכחד עגולשון שחור-גחון ואנו עדיין יודעים רק מעט על הביולוגיה של המין ובית גידולו. תוצאות הניטור והמחקר מכווינים את תוכנית הממשק לשמירה על המין
יולי 2023

פלישה של סרטני נהרות בישראל

סיכום ספירה שנתית של קורמורן גדול

מין של ערצב התגלה מחדש בחופי ים המלח