עמוד הבית > תמונת מצב העיט הניצי
תמונת מצב העיט הניצי

קינון עיטים ניציים בישראל ב-2023 היה המוצלח ביותר בעשור האחרון אך האוכלוסייה הקטנה עדיין בסכנת הכחדה ונסמכת על פעולות ממשק 

עיט ניצי, צילום: יבגני קמינסקי

בסקר קינון של עיטים ניציים שנעשה באביב 2023 בצפון הארץ, בהרי יהודה, בשומרון, במדבר יהודה, בהר הנגב ובערבה נמצא שסך הכל פרחו מקינים שנסקרו 23 גוזלים לפחות – מספר הפרחונים השנתי הגבוה ביותר בעשור האחרון. פעילות הרבייה עצמה, שנצפתה בכלל אזורי הסקר, היתה גבוהה יחסית לשנים הקודמות וכללה 25 טריטוריות פעילות של זוגות. מתוכם 20 זוגות החלו לקנן, לעומת 10 זוגות בשנה הקודמת, ו-15 זוגות הפריחו בהצלחה גוזלים. עדות נוספת להתגברות הקינון השנה היא היווסדותם מחדש של 6 טריטוריות קינון ותיקות מתוך 25 הטריטוריות של עיטים ניציים שנצפו בסקר. סקר הקינון של עיט ניצי נעשה מדי שנה מ-2015 באתרים בהם נצפים פרטים בוגרים כחלק מאישוש אוכלוסיותיו בארץ.

 

העיט הניצי (Aquila fasciata) הוא דורס יום שחי במצוקים בחבל המדברי ובחבל הים תיכוני. עד שנות ה-50 וה-60 של המאה ה-20, קינן כמעט בכל אזורי המצוקים בישראל, מהחרמון עד הרי אילת ואוכלוסייתו בארץ מנתה יותר מ-60 זוגות. 
 
בשנות ה-60 וה-70 נפגעה אוכלוסייתו בצפון הארץ פגיעה קשה מחומרי הדברה בחקלאות. ואכן, בסקר קינון שנעשה ב-1985 תועדו בארץ רק 26 זוגות מקננים, ובעשורים שחלפו מאז המשיכה האוכלוסייה לרדת, עד שנעלמה כליל מהגליל, ממערב יהודה ושומרון ומהרי אילת. בגולן, בהר הנגב ובמדבר יהודה שרדו האוכלוסיות אך מספר הזוגות בהם ירד. 
 
כיום מוגדר העיט הניצי כמין בסכנת הכחדה אזורית חמורה (CR) בשל הירידה הגדולה במספר הפרטים, האוכלוסייה הקטנה וקצב הרבייה הנמוך. ללא ממשק פעיל ומאמצים נמרצים לאישוש האוכלוסיותֿ הוא עשוי להיכחד כמקנן בישראל בעוד שנים אחדות. 

זוג עיטים ניציים, צילום: דיויד רזק

ממצאי הניטור הרב-שנתי מראים שהגורם העיקרי המגביל את גדילת האוכלוסייה הוא התחשמלות של פרטים בוגרים ומתבגרים. הרשות מקדמת את מיגון עמודי המתח, אך יעברו כמה שנים עד שהמיגון יהיה נרחב דיו להפחתת התמותה ויאפשר גידול באוכלוסייה. 

 

מחלה בגוזלים הנגרמת מטריכומונס משפיעה על תמותה גדולה של גוזלים. ב-2023 נעשה ניטור למחלת הטריכומונס בקינים שבהם תועדה תחלואה בשנים קודמות. 11 גוזלים שנמצאו כנשאים של המחלה קיבלו טיפול תרופתי ו-10 מהם פרחו בהצלחה. במקרה אחד זוהתה הידבקות במחלה באחד מהקינים בשומרון, בזכות מצלמת און-ליין שהוצבה בסמוך, והגוזלים טופלו, החלימו ופרחו מהקן בהצלחה.
 
גורמים נוספים הפוגעים באוכלוסיית העיט הניצי הם חמיסת קינים, התנגשות בכבלים, פעילות של גולשי מצוקים ושל מטיילים מחוץ לשבילים מסומנים, הרעלות מחומרי הדברה, הרעלות עופרת, פעילות מסוקים וכלי טיס באזורי הקינון, ציד ולכידה.
 
כדי לצמצם את הפגיעות בעיטים הניציים, עושה הרשות ממשק של שמירה על קינים במטרה למנוע חמיסת גוזלים ולצמצם הפרעות מגלישות מצוקים לא חוקיות ומפעילות רועים ומטיילים; משדור גוזלים לניטור מצב האוכלוסייה ולזיהוי גורמי האיום עליה; שחרור מגרעין רבייה - החיוני ליציבות האוכלוסייה כל עוד היקף ההתחשמלות אינו יורד; וכן ניטור באמצעות מצלמת און-ליין. 
 
פעולות הניטור והממשק נעשות במימון הקרן לשמירה על השטחים הפתוחים ופרויקט פורשים כנף.
 
למצב העיט הניצי בישראל מתוך מצב חיות הבר בישראל דוח העשור 2020
הנצפים ביותר
הכירו את צמחי הבר החדשים לישראל
בשנה החולפת התווספו חמישה מיני צמחים חדשים לפלורה של ישראל והם מצטרפים לעשרות אחרים שנמצאו בשנים האחרונות
ינואר 2024
מצב הנשרים
ספירת הנשרים באביב האחרון מאששת את מגמת ההתייצבות של האוכלוסייה אם כי היום גודלה הוא כמחצית מבעשור הקודם ואירועי הרעלה עדיין חוזרים ונשנים
מאי 2024
מי אתה עגולשון שחור-גחון
יותר מעשור עבר מאז התגלית המרעישה של מציאתו מחדש של המין הנכחד עגולשון שחור-גחון ואנו עדיין יודעים רק מעט על הביולוגיה של המין ובית גידולו. תוצאות הניטור והמחקר מכווינים את תוכנית הממשק לשמירה על המין
יולי 2023

סיכום ספירה שנתית של קורמורן גדול

מצב הנשרים

ספירת צבי שיטים בערבה