עמוד הבית > מחקר ראשון מסוגו בדק את השפעתה של שריפה על החורש
מחקר ראשון מסוגו בדק את השפעתה של שריפה על החורש

השרפה הגדולה שפרצה בשמורת כפירה ב-2016 פגעה במרבית שטחי השמורה. במחקר ראשון מסוגו בחורש ובתות הרי יהודה מפעילה רשות הטבע והגנים תוכנית ניטור רחבת היקף לבחינת מצבם של מיני החי והצומח לאחר השרפה

אדום חזה באזור שנשרף בשמורת כפירה, צילום: עזרא חדד

גל השרפות שהשתולל ברחבי ישראל בנובמבר 2016 פגע פגיעה קשה באזור שמורת טבע כפירה. בארבעה ימים התכלו 14,380 דונם, בהם כ-8,000 דונם בשטחי השמורה. השמורה משתרעת על 8,780 דונם – בין נחל בית חנן בצפון לנחל יתלה בדרום, ובין גדר הביטחון במזרח לעמק איילון-פארק קנדה במערב. ארבעה נחלים חוצים את שטחה: נחל החמישה, נחל יתלה, נחל כפירה ונחל בית חנן. בשמורה ובסביבתה נובעים המעיינות עין נטף ועין כפירה ובליבה שוכן היישוב נטף.

שמורת טבע כפירה מאופיינת בנופי בתות עשבוניות ובחורש. היא משמרת שטח בתה גדול ורציף ואף מיני בעלי חיים, בהם צבי ארצישראלי, אוכלוסיית צבועים וכן אתרי קינון ושטחי ציד של העקב העיטי ושל חיוויאי הנחשים. לשמורה חשיבות רבה במסדרון האקולוגי בהיותה חוליה מקשרת בין הרי יהודה לשפלת יהודה הצפונית. 

בעקבות השרפה עשתה רשות הטבע והגנים פעולות ממשק בשמורה. עצים שגדלו בסמוך לשבילים הוסרו, אורנים בוגרים ושרופים נכרתו, וצירי טיולים נסגרו למבקרים מטעמי בטיחות וכדי להניח למערכת הטבעית להתאושש. בד בבד החלה הרשות להפעיל ב-2016 תוכנית ניטור חמש-שנתית. הניטור היה הראשון מסוגו בחורש ובבתה של הרי יהודה ונבדקו בו שני עניינים: השפעות השרפה על הצומח בשמורה; והתאוששותן של אוכלוסיות בעלי חיים מכמה קבוצות טקסונומיות, בהן פרוקי רגליים, ששימשו סמנים למצב השטח באזור הרי יהודה, וכן זוחלים, עופות ויונקים, שתועדו במצלמות אקולוגיות רבות בשמורה.
 

 הבדיקות התמקדו בשני בתי הגידול העיקריים שנפגעו – בתה וחורש ים תיכוני – ובהשוואה בין השטחים שנפגעו מהשרפה לשטחי ביקורת שלא נשרפו. תוכנית הניטור הרב-שנתית יצאה לפועל בזכות תקציב של הקרן לשטחים פתוחים. 

תוצאות הניטור בשנים 2018-2017 מלמדות שהשרפה בשמורה הקנתה יתרון למינים שמעדיפים בתה, מפני שצמחים בני-קיימא התאוששו הרבה יותר מהר מהצומח המעוצה. גם חישוף השטחים מסבך צומח צפוף העניק להם יתרון. בחלק מן הטקסונים של בעלי חיים נמצאו הבדלים מובהקים בהרכב החברה בשטחים השרופים לעומת הרכבה בשטחי הביקורת, ונראה כי ההבדלים הבולטים ביותר ניכרו בחורש ובקרב מינים הנקשרים בצומח מעוצה.

 
הנצפים ביותר
הכירו את צמחי הבר החדשים לישראל
בשנה החולפת התווספו חמישה מיני צמחים חדשים לפלורה של ישראל והם מצטרפים לעשרות אחרים שנמצאו בשנים האחרונות
ינואר 2024
מצב הנשרים
ספירת הנשרים באביב האחרון מאששת את מגמת ההתייצבות של האוכלוסייה אם כי היום גודלה הוא כמחצית מבעשור הקודם ואירועי הרעלה עדיין חוזרים ונשנים
מאי 2024
מי אתה עגולשון שחור-גחון
יותר מעשור עבר מאז התגלית המרעישה של מציאתו מחדש של המין הנכחד עגולשון שחור-גחון ואנו עדיין יודעים רק מעט על הביולוגיה של המין ובית גידולו. תוצאות הניטור והמחקר מכווינים את תוכנית הממשק לשמירה על המין
יולי 2023

תמונת מצב העיט הניצי

מעבר פתוח לחיות הבר

מצב הנשרים