עמוד הבית > ממצאים מניטור במפרץ אילת
ממצאים מניטור במפרץ אילת

בדוח החדש והמסכם של המחנה האקולוגי הימי במפרץ אילת לשנים 2015–2021 נמצא כי חברות האלמוגים והדגים בבלטי השונית באילת יציבות יחסית, וכי לסערה הדרומית החזקה שהכתה בחופי אילת במרץ 2020 הייתה רק השפעה זמנית על חברות הדגים

בלט אלמוגים במפרץ אילת, צילום: אסף זבולוני

המחנה האקולוגי הימי הוקם על ידי רשות הטבע והגנים בשנת 2015. מקדמים אותו חוקרים מכמה אוניברסיטאות, בעיקר מאוניברסיטת תל אביב, והוא עוסק בניטור חברות הדגים והאלמוגים בבלטי שונית המהווים יחידות דיגום טבעיות. כ-80 בלטי שונית, שפזורים בארבעה אתרים לאורך חופיה הדרומיים של אילת, מנוטרים באופן שיטתי, ובכל בלט נסקרת חברת האלמוגים והדגים ונרשמים מדדים שונים המתארים אותו.
 
 
חלק ניכר מהשמורות הימיות בחוף הדרומי של אילת מעולם לא נוטר לפני הקמתו של המחנה האקולוגי, ולפיכך לא היה ידוע מהו היקף הנזק שנגרם לשוניות האלמוגים מן הפעילות התיירותית האינטנסיבית בהן. מטרתו של המחנה האקולוגי הייתה אפוא להשלים פערי ידע בכל הנוגע להשפעות של גורמי הפרעה, בעיקר מקומיים, על שוניות האלמוגים ועל מבנה חברות הדגים בהן, ונבחנו גם השפעות אירועי קיצון על אזורי שונית רדודים, כגון הסערה החזקה שפקדה את מפרץ אילת במרץ 2020.
 
ממצאי המחנה האקולוגי המפורטים בדוח מסרטטים תמונת מצב עדכנית על מצבן של שוניות האלמוגים הרדודות בצפון מפרץ אילת ומהווים בסיס להשוואה בעתיד ולבחינת מגמות בזמן. כך למשל נמצא שחברות הדגים יציבות זה שנים מבחינת שכיחות ועושר מינים, למעט אחרי הסערה שהכתה בחופי אילת במרץ 2020. בעקבות הסערה חלה ירידה ניכרת בשכיחות הדגים ובעושר המינים, אולם רק לזמן קצר. שנה לאחר מכן כבר נרשמה התאוששות מלאה וחברות הדגים חזרו למצבן הקודם. 
 
גם חברות האלמוגים היו יציבות במשך השנים מבחינת עושר סוגים ואחוזי כיסוי, למעט באתר הנמצא מול מלון הנסיכה, שבו נגרמה ירידה ברורה באחוז הכיסוי של האלמוגים בעטיה של אותה סערה. עם זאת, באתרים שבהם לחץ המבקרים גדול אך רמת הפיקוח נמוכה נמצא שיעור גבוה יותר של אלמוגים שבורים. דיגום באתר קצא"א, שחלק ממנו נפתח לציבור ב-2017 ורמת הפיקוח בו נמוכה, הראה שבחלקו הפתוח לציבור שיעור האלמוגים השבורים גבוה משיעורם בחלקו הסגור לציבור, וממצא זה אישש שיש קשר מובהק בין מספר המבקרים לרמת הפיקוח.

דיגום של בלט אלמוגים, צילום: אסף זבולוני

שוניות האלמוגים במפרץ אילת הן מן העשירות והמגוונות בעולם, ומהוות משאב טבע חשוב וייחודי בקנה מידה לאומי ובינלאומי. ברחבי העולם שוניות אלמוגים נתונות בסכנה בשל גורמים רבים, מפגיעה בהן ודיג יתר ועד זיהום מי הים ושינויי אקלים. שוניות מפרץ אילת ייחודיות משום עמידותם הגבוהה של האלמוגים שמאכלסים אותן להתחממות מי הים, ועל כן הן עשויות להוות מפלט עולמי לשוניות אלמוגים בעידן של שינויי אקלים. אלא שהשוניות פגיעות מאוד לגורמי עקה מקומיים ולכן חוסנן מותנה במאמצי שימור מקומיים. כלי חשוב במאמצי השימור הוא ניטור רב-שנתי שלהן. ניטור מקדם הבנה של מגמות ושינויים במערכת השונית של המפרץ, ולכן המשך רציף וממושך של המחנה האקולוגי יאפשר להעריך את השפעתם של גורמים רבי-חשיבות על חברות הדגים והאלמוגים: שינויי אקלים, אירועי קיצון, שימושים נפוצים בחוף ושינויים בממשקי ניהול, ובכך יקדם ניהול מבוסס מדע של שמירת טבע בכללותה.
 
עוד על מפרץ אילת 

הנצפים ביותר

הכירו את צמחי הבר החדשים לישראל
בשנה החולפת התווספו חמישה מיני צמחים חדשים לפלורה של ישראל והם מצטרפים לעשרות אחרים שנמצאו בשנים האחרונות
ינואר 2024
מצב הנשרים
ספירת הנשרים באביב האחרון מאששת את מגמת ההתייצבות של האוכלוסייה אם כי היום גודלה הוא כמחצית מבעשור הקודם ואירועי הרעלה עדיין חוזרים ונשנים
מאי 2024
מי אתה עגולשון שחור-גחון
יותר מעשור עבר מאז התגלית המרעישה של מציאתו מחדש של המין הנכחד עגולשון שחור-גחון ואנו עדיין יודעים רק מעט על הביולוגיה של המין ובית גידולו. תוצאות הניטור והמחקר מכווינים את תוכנית הממשק לשמירה על המין
יולי 2023

פלישה של סרטני נהרות בישראל

ממשק אנפית הבקר

הישג עולמי לגרעין הרבייה של רחמים