עמוד הבית > שותפים בשמירה על צמחים בסכנת הכחדה
שותפים בשמירה על צמחים בסכנת הכחדה

שיפורים שנעשו באתר צמחים בסכנת הכחדה תומכים בהגדלת מספר דיווחים על תצפיות בצמחים מן הציבור ואתם מוזמנים להימנות עם המדווחים ולתרום לידיעותינו על מצבם של מיני צמחים בישראל

אירוב הביצות בשמורת טבע אירוס הביצות נוב, צילום: אלון מאיר

מצבם של מיני צמחים בעולם משתנה כל העת בגלל הרס בתי הגידול הטבעיים שלהם ובשל קטיף וכריתה. שינויים מעין אלו עלולים להכחיד צמחים ממינים נדירים, ואחד הכלים במאבק לשימורם הוא חיבור ’ספר אדום’ ברחבי העולם. הספרים האדומים מספקים מידע חשוב – על מינים בסכנת הכחדה, על מקומות הימצאם של מינים אלו ועל האיום הנשקף על המשך קיומם.

 

האתר צמחים בסכנת הכחדה, שהוא חלק מפורטל הערכות הסיכון לטבע בישראל, הוא היום הספר האדום הרשמי העדכני של צמחים בישראל. באתר יש מערכת תצפיות, הניזונה מדיווחים על מיני צמחים בסכנת הכחדה שצפו בהם בשטח מומחים וחובבים כאחד, והיא מאפשרת לכל אדם לדווח מהשטח ישירות לאתר דרך היישומון החינמי ’דיווחים לרט"ג’. את היישומון אפשר להוריד בטלפון חכם או במחשב נייח. 

 

בעת האחרונה נוספה לאתר אפשרות לדווח גם על תצפיות אחרות: תצפיות במינים על סף איום, תצפיות במינים נדירים מאוד בישראל, ותצפיות במינים נדירים ובסיכון בחרמון. הרחבת אפשרויות הדיווח על מינים בקטגוריות אלו תייעל את ניטורם: בזכות ריבוי השתתפותו של הציבור יהיה המעקב אחר שינוי במצבם של מינים מבוסס יותר, ובכך ייטיב לסייע במניעת הידרדרותם מבעוד מועד. 


בקית יזרעאל צמח בסכנת הכחדה חמורה, צילום: מרב לבל

כלל הדיווחים שהועלו לאתר עד כה ואומתו על ידי בוטנאים מומחים יוצרים תמונה עדכנית של מצבם ומקומם של צמחים בסכנת הכחדה בישראל ושל פעולות ממשק לשמירה על מינים, ובעזרתם אפשר לבחון את מצב הצמחים בטבע בכל רגע נתון. תמונת מצב בהתהוות חשובה מאין כמוה, שכן היא מאפשרת לעדכן את רשימת הצמחים שבסכנת הכחדה ואת דרגות הסיכון של המינים, ולגבש תוכנית פעולה לשימורם. העדכון נעשה אחת לשנה.

 

ב-2020 החל תהליך חישוב מחדש של הערכת הסיכון לצמחים על פי מדדי IUCN. עד כה הוערכה כמחצית מן המינים שברשימות, ובעתיד יתפרסמו ההערכות בפורטל הצמחים לצד המספר האדום. בד בבד החל תהליך לשינוי ועדכון שיטת חישוב המספר האדום בישראל בהתאמה לשינויים באיומים על צמחים בישראל. 


אלקנת הגליל צמח בסכנת הכחדה, צילום: מרב לבל

המידע המקובץ בספר האדום מתבסס על מקורות אלו: ’הספר האדום – צמחים בסכנת הכחדה בישראל’ מאת פרופ’ אבי שמידע, פרופ’ גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר (2011), המספק מידע על 414 צמחים בסכנת הכחדה בישראל; על סקר צמחים בסכנת הכחדה של מכון דש"א וסקרים אחרים; ועל תצפיות של עובדי רט"ג ומידע שהציבור העלה לאתר צמחים בסכנת הכחדה של רשות הטבע והגנים. באתר יש גם מאגר מידע מרחבי, המציג את אתרי הגדילה של המינים בטבע ואת האוכלוסיות שהושבו במפות תפוצה מעודכנות. המאגר מקושר למערכת המידע הפנימית של רט"ג – תיקי אתר. בפיתוח האתר סייעה תוכנית ציוני דרך של אגף מורשת במשרד ירושלים ומורשת, והוא חלק ממיזם רחב ורב-שנים של שמירה על צמחים בסכנת הכחדה.

 

עוד על צמחים:

 

הכירו את צמחי הבר החדשים לישראל

 

מה מצבם של מיני צמחים בסכנת הכחדה בישראל

הנצפים ביותר
הכירו את צמחי הבר החדשים לישראל
בשנה החולפת התווספו חמישה מיני צמחים חדשים לפלורה של ישראל והם מצטרפים לעשרות אחרים שנמצאו בשנים האחרונות
ינואר 2024
מצב הנשרים
ספירת הנשרים באביב האחרון מאששת את מגמת ההתייצבות של האוכלוסייה אם כי היום גודלה הוא כמחצית מבעשור הקודם ואירועי הרעלה עדיין חוזרים ונשנים
מאי 2024
מי אתה עגולשון שחור-גחון
יותר מעשור עבר מאז התגלית המרעישה של מציאתו מחדש של המין הנכחד עגולשון שחור-גחון ואנו עדיין יודעים רק מעט על הביולוגיה של המין ובית גידולו. תוצאות הניטור והמחקר מכווינים את תוכנית הממשק לשמירה על המין
יולי 2023

הצמח בוצין בירותי מצא מקלט

ניטור אוכלוסיות אזוב מצוי ועכובית הגלגל

השפעת פסולת פלסטיק בים על צבי ים